Αρχίζουν οι πιέσεις από τους “θεσμούς”. Σταθεροί στο πλεόνασμα 3,5%

883
θεσμούς

Με το άτυπο μορατόριουμ να βρίσκεται στο τέλος του, αρχίζουν οι πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση για την πλήρη ευθυγράμμιση προς τις απαιτήσεις των “θεσμών”. 

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιέσεις πρόκειται να ασκηθούν κυρίως για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στην οικονομία. Όπως επισημαίνεται, χωρίς νέες παρεμβάσεις 900 εκατ. ευρώ η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2020 είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των στόχων για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5%.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM υπήρξε μία πρώτη συμφωνία να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι το επόμενο διάστημα, όπου οι συζητήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι σαφές ότι όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα περάσουν από το μικροσκόπιο των πιστωτών και για το λόγο αυτό ο επικεφαλής του ESM ζήτησε όλες οι αλλαγές να είναι πλήρως κοστολογημένες και να συνοδεύονται από συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις ιδιαίτερα  εφόσον υπάρχουν αναφορές για κάλυψη των φοροελαφρύσεων μέσα από περιστολές κρατικών δαπανών.

Οι όποιες παρατηρήσεις από τους θεσμούς θα γίνουν επί του τελικού κοστολογημένου κειμένου του νομοσχεδίου το οποίο γίνεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να είναι έτοιμο στα βασικά του σημεία για να μπορέσει να σταλεί στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση δίνει όλο το βάρος στις αναπτυξιακές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου όπως είναι αυτές για την Golden Visa και το Leasing των αυτοκινήτων και οι οποίες έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο.

Ο κύκλος επαφών της κυβέρνησης με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών ολοκληρώνεται με την σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον εκπρόσωπο του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα  Ντέκλαν Κοστέλο.

Όλοι πάντως οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα βρίσκονται σήμερα στο Λαγονήσι για το Συνέδριο του Economist και από εκεί αναμένεται να στείλουν τα μηνύματά τους στην νέα κυβέρνηση για τους κινδύνους που κρύβουν οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις αλλά και η μη εφαρμογή των συμπεφωνημένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας