Ανησυχία στην Αν. Μεσόγειο: O Erdogan στέλνει πλοίο στην Κυπριακή ΑΟΖ

1601
μεσόγειο

Φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί να βάλει ο Tayyip Erdogan αν κάνει πράξη τις απειλές του.
Ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον Σκάι, ο Erdogan είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι ότι θα ξεκινήσει έρευνες.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου πλοία της ExxonMobil έχουν πάει για έρευνες στην περιοχή, ενώ ενίσχυσε η αμερικανική πλευρά τον στόλο της στην περιοχή με το… υπερπλοίο Iwo Jima. To πλοίο αγκυροβόλησε στη Λεμεσό, ενώ περιπολεί ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και ημέρες, συμμετέχοντας σε κοινή άσκηση με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, καθώς και με την πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής.
Ωστόσο, κάποιοι το συνδέουν με την ταυτόχρονη παρουσία των δύο ερευνητικών σκαφών της ExxonMobil.
Νωρίτερα, ο Erdogan επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καλώντας τις ΗΠΑ να «σεβαστούν» την Τουρκία.
Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει εντελώς υποκριτικά «την έντονη ανησυχία του» για την τύχη των αμάχων στην πόλη Αφρίν, την οποία κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι αντάρτες που στηρίζουν την Κυριακή.
«Πού ήσασταν όταν σας εκφράζαμε τις ανησυχίες μας, όταν σας προτείναμε να εξοντώσουμε μαζί σας τρομοκράτες;» απάντησε σήμερα ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ζητώντας και τα ρέστα από τις ΗΠΑ, οι οποίες, για χάρη της Άγκυρας, άφησαν στα κρύα του λουτρού, αβοήθητους, τους Κούρδους μαχητές της Αφρίν.
«Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος, πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας» πρόσθεσε, ο Erdogan, απαιτώντας ακόμα και φραστική ευθυγράμμιση των ΗΠΑ με τις πολεμικές ενέργειες του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας