Αλεξανδρούπολη: Αναβρασμός για αμερικανικό πλοίο Endurance. «Πρόβα πολέμου στην περιοχή μας»

724
Αναβρασμός για αμερικανικό πλοίο Endurance

Αντιδράσεις στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης προκαλεί η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες εμφάνιση του αμερικανικού μεταγωγικού πλοίου Endurance στο λιμάνι της πόλης.

Το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο «ENDURANCE» που μεταφέρει δεκάδες ελικόπτερα και στρατιωτικά οχήματα για την ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Defender 2021» βρίσκεται αγκυροβολημένο από χτες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί στρατιωτική βάση των Αμερικανών.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το συγκεκριμένο πλοίο μήκους 264,5 μέτρων και πλάτους 32,2 μέτρων, δένει στο λιμάνι της ακριτικής πόλης για να ξεφορτώσει τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα τα οποία θα προωθηθούν προς Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία για τη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

Αναβρασμός στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη επικρατεί αναβρασμός για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι και σήμερα, στις 17:30, θα πραγματοποιηθεί έξω από το δημαρχείο συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών. Κάλεσμα γι’ αυτή τη συγκέντρωση έχει απευθύνει -μεταξύ άλλων- και η Επιτροπή Ειρήνης της Αλεξανδρούπολης.

«Καλούμε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια σε μια τέτοια κατάσταση. Επιπλέον, το βράδυ στις 20:00 έχουμε και διαδικτυακή σύσκεψη» δήλωσε στο Sputnik η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης Ματούλα Γκιδίκα.

Το θέμα της διαδικτυακής σύσκεψης στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τοπικοί φορείς από την περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι: «ΝΑΤΟϊκή άσκηση Defender 2021. Πρόβα πολέμου με επίκεντρο την περιοχή μας – Η απάντηση του λαϊκού κινήματος».

«Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται το αμερικανικό πλοίο και μάλιστα αμέσως μετά τη συμφωνία με την οποία το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε αμερικανική στρατιωτική βάση από τον Γενάρη του 2020, δηλαδή μετά την ανανέωση της (αμυντικής) συμφωνίας (σ.σ. Ελλάδας- ΗΠΑ). Μας ανησυχεί αυτό γιατί θεωρούμε ότι γίνεται ορμητήριο του ΝΑΤΟ και στόχος ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ο τόπος και ο λαός μας» τονίζει η κα Γκιδίκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας