Αλγερία: Επέστρεψε ο Μπουτεφλίκα. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

1114
αλγερία

Ο 82χρονος πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα επέστρεψε την Κυριακή στην Αλγερία, όπου αντιμετωπίζει έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες, για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για πέμπτη προεδρική θητεία, μετά από συνεχόμενα 20 χρόνια στην εξουσία.

Ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2013, το οποίο έχει κάνει πολύ σπάνιες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Η επιστροφή του, μετά τη δεκαπενθήμερη παραμονή σε νοσοκομείο της Γενεύης, επιβεβαιώθηκε από τις υπηρεσίες της προεδρίας.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και εβδομάδες, και τις στηρίζει ολόκληρη η αντιπολίτευση, από τους ισλαμιστές και τους εκπροσώπους των εθνικών μεινοτήτων, μέχρι την Αριστερά.

Το καθεστώς Μπουτεφλίκα έχει επιβληθεί μετά από αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις κατά τη δεκαετία του 1990, όταν ακυρώθηκαν ακόμη και εκλογικά αποτελέσματα, και χαρακτηρίζεται από τον κρατικό αυταρχισμό, την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων ρυθμίσεων στην οικονομία και την εκτεταμένη διαφθορά της πολιτικής ζωής.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών κινητοποιήσεων ήταν η μαζική συμμετοχή μαθητών. «Ε, Μπουτεφλίκα! Δεν έχει 5η θητεία!», φώναζαν οι μαθητές στο κέντρο του Αλγερίου, που αντηχούσε όλη την ημέρα από τα κλάξον των αυτοκινήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας