Αγωνία για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-Θέλουμε συμφωνία λέει η Μόσχα-Περικυκλωμένο το Κίεβο

1125
Όλοι οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να φύγουν ελεύθερα από το Κίεβο αναφέρει η Ρωσία

Με τη ρωσική εισβολή να έχει εισέλθει στην πέμπτη ημέρα της και με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση και να κρατούν ακόμα το Κίεβο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν σήμερα 28/2 στις 11.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) Ρωσία και Ουκρανία στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Και ενώ οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εισβολής, οι προσδοκίες για ένα αισιόδοξο και θετικό αποτέλεσμα, είναι χαμηλές, αν και η ρωσική αντιπροσωπεία υποστηρίζει πως θέλει συμφωνία με το Κίεβο.
Το είπε, εν πολλοίς, και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ο οποίος αν και σημείωσε πως είναι θετικό ότι οι συνομιλίες γίνονται χωρίς προϋποθέσεις, επισήμανε πως η κυβέρνηση του συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία στους Ουκρανούς ότι δεν έκανε τα πάντα για να επιτύχει την ειρήνη και το τέλος του πολέμου.
Την ίδια στιγμή, πάντως οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να προωθούνται ακόμα περισσότερο περιμετρικά του Κιέβου και να διαμηνύουν ότι όλοι οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να φύγουν ελεύθερα από την πόλη.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει δύο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια), αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως παρά τις σκληρές μάχες σε μια σειρά από πόλεις, εξακολουθούν να είναι υπό τον έλεγχο τους.
Πλέον, και με τη ρωσική επίθεση να φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, τη στιγμή που η Δύση προχωρά ενωμένα και συντονισμένα σε πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας (π.χ. η ΕΕ μπλοκάρει ορισμένες τράπεζες από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, απαγορεύει τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της) και ενισχύει τη στήριξη της Ουκρανίας, το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος μάλιστα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Χαμηλές προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις

Υπό αυτά τα δεδομένα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις σημερινές διαπραγματεύσεις που θα έχουν στο Πριπιάτ της Λευκορωσίας αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Τόσο οι δύο πλευρές όσο και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως από αυτές τις συνομιλίες δεν πρόκειται να προκύψει κάτι θετικό ως προς τον τερματισμό του πολέμου δεδομένου ότι οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
4_113.jpg
Άλλωστε η Μόσχα έχει καταφερθεί με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της σημερινής κυβέρνησης στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για «συμμορία τοξικομανών και ακροδεξιών» ενώ έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να δει την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας με την κυβέρνηση Zelensky ενώ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky εξέφρασε και αυτός την απαισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών, αν και υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba υπογράμμισε πως «μέχρι να αρχίσουν οι συνομιλίες, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες» καθώς και ότι «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης από το έδαφος μας».
Πάντως, δεν λείπουν και οι κρυφές ελπίδες για μια κάποια πρώτη συμφωνία ή διευθέτηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κατάπαυση του πυρός.

 

Θέλουμε συμφωνία λέει η Μόσχα

Πάντως και παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα και εκτιμήσεις, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωποίας, Vladimir Medinsky υποστήριξε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
«Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν.
Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρώσος διαπραγματευτής.
Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι τόσο από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας όσο και από την προεδρία.

Άμεσα κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση Ρώσων ζητά η Ουκρανία

Άμεση εκεχειρία και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων θα ζητήσει κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις η ουκρανική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει η προεδρία της Ουκρανίας.
«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.
Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος» υποστηρίζει η Ουκρανική πλευρά.
Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας, Oleksei Reznikov και ο Mikhailo Pondolyak, σύμβουλος του Zelensky.
Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Λευκορωσίας, Aleksander Lukashenko και αφού είχε προηγηθεί σχετικό τελεσίγραφο από τη Μόσχα προς το Κίεβο.
Πάντως, οι Αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αν και μέχρι στιγμής οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί στη Λευκορωσία.

O Zelensky ζητά ένταξη στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, επανέλαβε το αίτημα για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα ειδική διαδικασία. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που είναι μαζί μας. Στόχος μας όμως είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι» αναφέρει σε νέο μήνυμα του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος γνωστοποίησε, επίσης, πως ορισμένοι Ουκρανοί «με εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις» απελευθερώνονται βάσει στρατιωτικού νόμου από την κράτηση και αίρονται όλες οι κυρώσεις από αυτούς.
«Λήφθηκε μια ηθικά δύσκολη απόφαση – σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, μαχητές Ουκρανοί με πραγματική εμπειρία μάχης θα αποφυλακιστούν και θα μπορούν να εξιλεωθούν για την ενοχή τους», είπε ο Zelensky στο μήνυμά του.
Διευκρίνισε, ακόμα, ότι «όλες οι κυρώσεις αίρονται από έναν αριθμό ατόμων, συμμετεχόντων στην έκτακτη επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Donbas».

Περικυκλωμένο το Κίεβο

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο παραμένει περικυκλωμένο από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αν και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων καθυστερεί λόγω τόσο επιμελητειακών λαθών όσο και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
Πάντως, ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko είχε αναφέρει ότι το Κίεβο είναι περικυκλωμένο και ότι η εκκένωση των πολιτών δεν είναι μία δυνατή επιλογή καθώς «όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι».
«Βρισκόμαστε στα όρια μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» ανέφερε ο Klitschko, υποστηρίζοντας πως αν και η πόλη έχει ρεύμα, νερό και θέρμανση, δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.
map_1_1.JPG
444.jpg
Radically oriented protesters throwing Molotov cocktails in direction of Interior troops positions. Dynamivska str. Euromaidan Protests. Events of Jan 19, 2014.
ukr.JPG

Μεγάλη φάλαγγα προς το Κίεβο

Εν τω μεταξύ, δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar οι οποίες τραβήχτηκαν στις 10:56 το πρωί της Κυριακής (27/2/2022) δείχνουν μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, που περιλαμβάνει εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, να κατευθύνεται βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και να κινείται προς το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά.
Η φάλαγγα εκτεινόταν για περισσότερα από 5 χιλιόμετρα, και περιείχε καύσιμα, υλικοτεχνική υποδομή και τεθωρακισμένα οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό.
dor.JPG

Υπό ρωσικό έλεγχο δύο πόλεις

Και ενώ μάχες μαίνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

 

Από την πλευρά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως παρά τις σκληρές συγκρούσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πόλεις.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Olexei Reznikov υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε το Κίεβο, σχεδόν κερδίζουμε.
«Μέχρι τώρα μετράμε 96 ώρες αντίστασης και 4 ημέρες αφοσίωσης, κουράγιου και πίστης για τον ουκρανικό λαό» ανέφερε ο Reznikov, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
«Ο εχθρός που ήρθε στη γη μας, θα πάει προς γνωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, συμβουλεύουμε τους κατακτητές, να πάνε σπίτι τους.
Δεν είναι αργά.
Δεν έχει νόημα να προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Ουκρανούς.
Δεν θα μπορέσουν να σπάσουν τους υπερασπιστές μας» ανέφερε ο Reznikov.
map_2_4.JPG 

Διευρύνεται ο πόλεμος; – Πληροφορίες για εμπλοκή και της Λευκορωσίας

Για εμπλοκή και της Λευκορωσίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάνουν λόγο δυτικά ΜΜΕ, πληροφορίες που αν επιβεβαιωθούν, δείχνουν πως πάμε για κλιμάκωση στο πολεμικό μέτωπο.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται Αμερικάνο αξιωματούχο, αναφέρει πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται για να αναπτύξει στρατεύματα της στην Ουκρανία.
Μάλιστα επισημαίνεται πως δεν αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμα και σήμερα Δευτέρα 28/2.
Έως σήμερα, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν το έδαφος της Λευκορωσίας για να πραγματοποιήσουν την εισβολή τους, καθώς στρατεύματα της εισήλθαν από τη Λευκορωσία στη βόρεια Ουκρανία.
Σημειώνεται πάντως πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε πως κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Aleksander Lukashenko χθες Κυριακή 27/2 έλαβε διαβεβαιώσεις πως η Λευκορωσία δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα της στην Ουκρανία.

Zelensky σε Johnson (Μ. Βρετανία): Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες

Την εκτίμηση πως οι επόμενες 24 ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την «τύχη» της Ουκρανίας διατύπωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenksy κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε αργά χθες Κυριακή 27/2 το βράδυ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson.
Με την ρωσική εισβολή να εισέρχεται στην 5η ημέρα της, οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν σθεναρή αντίσταση έχοντας ανακόψει την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.
Από την πλευρά του ο Boris Johnson υποστήριξε ότι τόσο η Μ. Βρετανία όσο και οι σύμμαχοι της θα κάνουν ότι είναι δυνατό για την αποστολή στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία.
02_14.JPG

Ρωσία: Καταστρέψαμε 1.067 στόχους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένας αριθμός Ρώσων στρατιωτών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους συντρόφους μας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (27/2/2022).
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωρίζει επίσης «μερικούς αιχμαλωτισμένους Ρώσους στρατιωτικούς», είπε.
«Αλλά οι απώλειές μας είναι πολλές φορές λιγότερες από τους εξαφανισμένους εθνικιστές, καθώς και τις απώλειες μεταξύ των στρατιωτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Konashenkov.
«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί επιδεικνύουν θάρρος και ηρωισμό ενώ εκτελούν καθήκοντα μάχης μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν 1.067 στρατιωτικούς στόχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων S-300 και Buk M-1 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.
«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χτυπήσει 1.067 στρατιωτικούς στόχους της Ουκρανίας από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο Konashenkov.
Οι στόχοι που καταστράφηκαν περιλαμβάνουν 27 θέσεις διοίκησης και κέντρα επικοινωνίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, 38 S-300, Buk M-1 και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Osa, καθώς και 56 ραντάρ, είπε.
«Μόνο σήμερα (27/2), επτά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος S-300 κοντά στο Kramatorsk, καταστράφηκαν.
Τρία επιθετικά drones Bayraktar TB-2 καταρρίφθηκαν στα προάστια του Chernihi», σημείωσε, όπως μετέδωσε το Interfax.
Συνολικά 254 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 31 αεροσκάφη στο έδαφος, 46 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, 103 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, καθώς και 164 ειδικά στρατιωτικά οχήματα, καταστράφηκαν από την αρχή της επιχείρησης, πρόσθεσε.

Ουκρανία: 325 άμαχοι νεκροί

Νεότερο απολογισμό των θυμάτων των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων έδωσε το βράδυ της Κυριακής (27/2/2022) το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 325 άμαχοι ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και 14 παιδιά.

ΕΕ: Περισσότεροι από 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Janez Lenarcic, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.
«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο Lenarcic.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των των Ευρωπαίων πολιτών.
«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η Johansson και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας