«Άγνωστη λέξη» η συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στα Νοσοκομεία

2103
νοσοκομεία

Με αφορμή την διακοπή του ρεύματος στα χειρουργεία του Νοσοκομείου Νίκαιας

Πριν λίγες μέρες, στο δεύτερο φύλλο του ενημερωτικού δελτίου του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, γράφαμε ότι η συντήρηση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού στα Νοσοκομεία είναι πλέον άγνωστες λέξεις.

Η διακοπή του ρεύματος από τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Νίκαιας ήρθε πολύ γρήγορα να επαληθεύσει τη δική μας επισήμανση.

Λέγαμε πριν λίγες μέρες σε αυτό το άρθρο:

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον τα περισσότερα Δημόσια Νοσοκομεία είναι η κατάσταση που βρίσκονται οι κτιριακές τους υποδομές και ο μηχανολογικός και ιατροτεχνολογικός τους εξοπλισμός.

Καθημερινά βγαίνουν στο φως δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες από σωματεία, που αποκαλύπτουν την εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζουν σε αυτούς τους τομείς οι νοσοκομειακές μονάδες.

Χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα, κτήρια που έχουν να συντηρηθούν για χρόνια, χώροι υγιεινής και θάλαμοι που εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης, πάγιος εξοπλισμός που δεν λειτουργεί (όπως ασανσέρ, κλιματιστικά), μηχανολογικός εξοπλισμός που απαξιώνεται.

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα Νοσοκομεία έχουν κατασκευαστεί πριν αρκετές δεκαετίες και ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού «έχει φάει τα ψωμιά του».

Παρ’ όλα αυτά, τα χρήματα που δίνονται για την συντήρηση είναι μηδαμινά λόγω των μνημονιακών περικοπών.

Οι τεχνικές υπηρεσίες αποδεκατισμένες από προσωπικό, το ίδιο και τα τμήματα βιοϊατρικής. Οι μόνοι που απομυζούν το κρατικό χρήμα είναι οι ιδιώτες που αλωνίζουν στον τομέα αυτό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε δωρεές από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αρπάζουν την ευκαιρία για να πατήσουν πόδι στα νοσοκομεία, ξεπλένοντας ταυτόχρονα και τα αμαρτήματά τους.

Την απαράδεκτη κατάσταση την βιώνουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε χώρους απαράδεκτους, ενώ αντιμετωπίζουν συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις σε αναγκαίες εξετάσεις, λόγω των προβλημάτων στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αντίστοιχα, το προσωπικό αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του, ενώ ταυτόχρονα δέχεται και τις διαμαρτυρίες των πολιτών, χωρίς βεβαίως να ευθύνεται.

Η λύση, που ξεφεύγει από το μνημονιακό πλαίσιο, είναι η γενναία αύξηση και υλοποίηση ενός προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων που σταδιακά θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών και των τμημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τα σωματεία να ασχοληθούν με αυτά τα προβλήματα και να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις.”

Αν και ευτυχώς λόγω της έγκαιρης κινητοποίησης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας τα χειρότερα αποφευχθήκαν δυστυχώς η δική μας επιβεβαίωση σε όσα επισημαίναμε καθόλου δεν μας χαροποιεί.

Γι΄ αυτό και τα σωματεία πρέπει να εντείνουν την πίεση πρωτίστως στην Κυβέρνηση αλλά και στις διοικήσεις και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας για να μπει τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Να απαιτήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και την διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για να συντηρηθούν και να “ανατηχθούν” οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων.

*Πηγή: ygeionomikoi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας