Χυδαία-μακάβρια πρόκληση από νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Συνένοχοι όλοι για τους θανάτους εργαζομένων

2336
Τουρκία

«Βρέχει-χιονίζει, δεν παραγγέλνουμε-προστατεύουμε τους εργαζόμενους ντελιβεράδες». Αυτό είναι το σύνθημα σε αφίσα του «Σπούτνικ» (νεολαία ΣΥΡΙΖΑ), με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους εργαζόμενων στο χώρο.

Αν δεν έλεγε μόνο αυτό και είχε -έστω για τα μάτια- και κάποια επιπλέον αιτήματα, ( γραφτείτε στα σωματεία, παλέψτε για να ανατρέψετε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική), ίσως και να σωζόταν το πράγμα.

Εδώ μιλάμε όμως για χυδαίο, ακραίο νεοφιλελεύθερο παραλήρημα, όπου η εργοδοτική και κυβερνητική ευθύνη μεταφέρεται, και μάλιστα με όρους «συνενοχής», στον καταναλωτή.

Ας δούμε τη μακάβρια λίστα των θανάτων. Για να τιμήσουμε τους νεκρούς εργαζόμενους αλλά και για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, ως προς τα αίτια.

  • 2/5/2018: «Πέθανε 22χρονος εργαζόμενος διανομέας στην γνωστή αλυσίδα Mikel, στη Λεωφόρο Αθηνών».
  • 3/5/2018: «Ένας ακόμα 26χρονος εργαζόμενος διανομέας σε καφέ της Λάρισας βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο, την ώρα της δουλειάς».
  • 3/7/2018: “Άφησε την τελευταία του πνοή, ο 25χρονος Θοδωρής Μ. που εργαζόταν ως διανομέας στο κατάστημα ΗΟΤ ΗΟΤ της Νέας Φιλαδέλφειας”.
  • 17/7/2018: “Θρήνος στο Γαλάτσι : 23χρονος ντελιβεράς ξεψύχησε στην άσφαλτο κατά τη διάρκεια της δουλειάς του”.
  • 14/10/2018: “Σητεία: Έχασε την μάχη για την ζωή 25χρονος ντελιβεράς από την Ιεράπετρα”.
  • 14/11/2018: “Θεσσαλονίκη: Νεκρός ντελιβεράς από αυτοκίνητο που παραβίασε το ST0P”.
  • 31/12/2018. 23:35: “Χανιώτης ντελιβεράς, οικογενειάρχης με δυο μωρά, σκοτώθηκε σε τροχαίο με το μηχανάκι λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Το πρωί εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων και το βράδυ ως διανομέας”.

Είναι φανερό ότι ι αιτίες θανάτου δεν οφείλονται σε δήθεν «ακραία καιρικά φαινόμενα». Ας σημειώσουμε εδώ ότι τα ατυχήματα αυτά καταγράφονται ως «τροχαία» και όχι ως εργατικά.

Γιατί όμως τόσα πολλά εργατικά ατυχήματα, αν όχι λόγω «ακραίων καιρικών» φαινομένων;

«Μας δολοφονούν για 3€ την ώρα και μας κλέβουν από παντού (δώρα, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες κτλ.) για να αυξήσουν τα κέρδη τους! Μας χρονομετρούν, μας αναγκάζουν να τρέχουμε, να δουλεύουμε 10 – 12ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα, αντί να κάνουν προσλήψεις!» (Επιτροπή αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης).

Και οι κυβερνητικές ευθύνες;

Θα μπορούσε η κυβέρνηση (μετά τα μνημόνια φυσικά) να είχε νομοθετήσει μειωμένο ωράριο με αποδοχές 8ώρου, κλαδικές ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών, τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση, να επαναφέρει τα βαρέα και ανθυγιεινά για την ειδικότητα των διανομέων και φυσικά  να απαγορεύσει την κίνηση στις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η αφίσα του Σπούτνικ δεν σηματοδοτεί ένα επιπλέον σκαλοπάτι στο κατήφορο του εργοδοτικού/κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πρόκειται για κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο από μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη «συνενοχής» και απόκρυψης των πραγματικών αιτιών.

Αποδεικνύει ότι στα πλαίσια του κανιβαλικού καπιταλισμού, μπορούν να υπάρξουν και χρήσιμα «αριστερά» ιδεολογήματα, πιο χρήσιμα (ειδικά στη νεολαία), από τα «παλαιού», κλασικού «δεξιού» χώρου.

*Ο Ανδρέας Ζαφείρης είναι μέλος του ΠΣ της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας