Τραμπ: Εξουσιοδότησε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει με κυρώσεις για NordStream2

985
τραμπ

Σε ένα άλλο σημείο του νομοσχεδίου, τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικής Ασφάλειας θα εντοπίζουν τα σκάφη που εμπλέκονται στην τοποθέτηση σωλήνων για το έργο Nord Stream 2 και θα στοχεύονται με κυρώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξουσιοδότησε τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικών να εφαρμόσουν ένα μέρος του εθνικού νομοσχεδίου για την άμυνα της χώρας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, σύμφωνα με το κείμενο που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή.

«Αναθέτω στον Υπουργό Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του Προέδρου, να εφαρμόσουν τις ακόλουθες διατάξεις του νόμου της Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ για το Φορολογικό Έτος 2020», ανέφερε ο Τραμπ στο υπόμνημα.

Μεταξύ των τμημάτων του αμυντικού νομοσχεδίου που υπέγραψε ο Τραμπ, ήταν το τμήμα 7503, το οποίο καλεί τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικής Ασφάλειας να εντοπίζουν τα σκάφη που εμπλέκονται στην τοποθέτηση σωλήνων για το έργο Nord Stream 2, ώστε να μπορούν να τους επιβάλλουν κυρώσεις.

Ο Τραμπ έκανε νόμο του κράτους των ΗΠΑ, το σχετικό νομοσχέδιο στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο αγωγός Nord Stream 2

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειώνEngia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους, έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις κατά της κατασκευής του αγωγού τον Δεκέμβριο, η ελβετική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την εγκατάσταση των αγωγών, Allseas, αναγκάστηκε να αναστείλει τη δραστηριότητά της.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε νωρίτερα ότι η κατασκευή δεν έχει σταματήσει και ο αγωγός πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας