Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών: Mαζικό, ενωτικό και νικηφόρο

1938
περιοδεία

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑ.Ε, μιλώντας στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

  “Ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών – Πειραιώςπριν αρχίσει να κουνάει το δάχτυλο στα μέλη του κινήματος και στις συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών θα πρέπει να απαντήσει σε δύο ζητήματαΠρώτον, γιατί δεν κάνειγενική συνέλευση, που του ζητούν τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του, με αίτημα να συζητηθεί η απεμπλοκή του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών από τους πλειστηριασμούς και κυρίως από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δεύτερον, ότι είναι ανεπίτρεπτο ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς να εμπλέκει ένα ιστορικό σύλλογο και τα μέλη τουσε μία αντιπαράθεση ενεργών πολιτών, κινημάτων και κοινωνικών συλλογικοτήτων από τη μία πλευρά με την κυβέρνηση, την τρόικα, τις τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds από την άλλη πλευρά και μάλιστα να παίρνει ανοιχτά το μέρος της δεύτερης πλευράς, δηλαδή σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

        Είναι δυνατόν, ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς, να εκθέτει τον ιστορικό αυτό σύλλογο και τους συμβολαιογράφους, παίρνοντας θέση σε αυτή την αντιπαράθεση υπέρ της κυβέρνησης, υπέρ των τραπεζών και υπέρ των κερδοσκοπικών fund; Όταν ήδη  έξι από τους εννέα συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, έχουν πάρει αποφάσεις με γενικές συνελεύσεις τους και να απέχουν από τους συμβατικούς πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία και να μην εμπλακούν στην υπόθεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

        Έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο και νικηφόρο κίνημα κατά των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ο κίνημα κατά των πλειστηριασμών δρα οργανωμένα, στοχευμένα και επιλέγει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών καιτη λαϊκή περιουσία υπερχρεωμένων και καταχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών. Πριν από τη συνεδρίαση του Ειρηνοδικείου, την προηγούμενη μέρα, γίνεται έρευνα από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στο πινάκιο το οποίο αναρτάται και επιλέγονται τα ακίνητα, με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, που θα προστατευτούν.

        Στην πράξη το κίνημα και οι συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών συνεννοούνται με τους παριστάμενους συμβολαιογράφους,εκτός από ελάχιστους από αυτούς που λειτουργούν ως “κοράκια”, πριν την έναρξη των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, ώστε ναπροστατεύεται πραγματικά η πρώτη κατοικία και λαϊκή περιουσία. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μέσα στο Σεπτέμβριο το κίνημα κατά των πλειστηριασμών απέτρεψε σε όλη την Ελλάδα  240 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και εκατοντάδες πλειστηριασμούς οικοπέδων, μαγαζιών, αγροτεμαχίων κλπ, υπερχρεωμένων και κατεστραμμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών.

        Οι περιπτώσεις, που ακυρώθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι πλειστηριασμοί, στους οποίους πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται και τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς, είναι είτε όταν οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι είχαν αποχή, είτε όταν επέμβηκαν με εντολή της κυβέρνησης τα ΜΑΤ μέσα στις αίθουσες των ειρηνοδικείων, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής νομιμότητας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο λόγω της έντασης να ξεχωρίσουν οι πλειστηριασμοί, εάν αφορούν πολύ πλούσιους ή φτωχούς.

        Και πάλι, όμως, το μείζον είναι ότι το κίνημα κατά των πλειστηριασμών 2 χρόνια τώρα έχει πετύχει να ακυρώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας και ήδη να έχει μπλοκάρει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εάν δεν είχε αυτή την επιτυχία, τότε χιλιάδες φτωχοποιημένοι συμπατριώτες μας θα είχαν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τουςκαι θα οδηγούνταν σε πλήρη εξαθλίωση και απελπισία.

        Είναι απαράδεκτο συστημικές τράπεζες στη χώρα μας να εκχωρούν σε κερδοσκοπικά funds κόκκινα δάνεια στο 3% της αξίας τους και να μην δίνουν δικαίωμα προτίμησης, με την ίδια τιμή, στους καταχρεωμένους δανειολήπτες – οφειλέτες τους. Η οριστική λύση του προβλήματος θα υπάρξει, εφόσον προωθηθεί η σεισάχθεια, δηλαδή η διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν πλήρως να τα αποπληρώσουν, καθώς και γενναίες ρυθμίσεις για τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη, άλλα και να συμβάλλει στην αναγέννηση της οικονομίας και της κοινωνίας.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας