Τουρκία: Με το “δίκαιο του ξίφους” παρούσα από Καύκασο έως Β.Αφρική!

1262
καύκασο
Λιβύη

Τουρκικοί “μονόλογοι”

Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Λίβυων αδερφών μας“.

“Η παρουσία της χώρας μας εκεί εδράζεται σε μια και μοναδική αρχή: Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους“(!).

Αυτές ήταν μερικές φράσεις-“συνθήματα” του ΥΠΑΜ Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, 20/7/2020, από κοινού με τον Fathi Bashagha τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη και τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Eθνικής Ασφάλειας της Μάλτας, Byron Camilleri.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της Hurriyet, σήμερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας  Ibrahim Kalin δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται στην εδαφική διάσπασηδιχοτόμηση της Λιβύης(!)

Ο Τούρκος αξιωματούχος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN του Λονδίνου, δήλωσε  ότι “ είμαστε αντίθετοι με την διχοτόμηση της Λιβύης, είτε σε επίπεδο “χάρτη”, είτε πολιτικά είτε γεωγραφικά.

Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο. Έχουμε δει αντίστοιχες περιπτώσεις στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλα μέρη. θα έπρεπε να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα από το τι συμβαίνει σε αυτές τις χώρες“(!).

Η Τουρκία που αποτελεί το δόρυ των ιμπεριαλιστικών δυτικών σχεδιασμών -από τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την Βόρεια Αφρική- επικράτησης σε σχέση με τη Ρωσία, κυρίως, την Κίνα κ.α, αγωνίζεται ενάντια στη διχοτόμηση Λιβύης, Ιράκ και Συρίας!

Ο στρατός που συνθλίβει και κομματιάζει τα σώματα ακόμα και νεκρών Κούρδων μαχητών, τους δένει πάνω σε ένα ραβδί, που μάχονται πάνω στα ανυπότακτα βουνά τους και τους περιφέρει σαν τρόπαια μέσα στις πόλεις… Αυτή είναι η “πολύτιμη” Τουρκία της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ….

https://twitter.com/i/status/1267536549962448896

Όσο αφορά την στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου, ο Fathi Bashagha, υπουργός του Ισλαμιστή Φ. Σάρατζ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του αιγυπτιακού στρατού εκτός των συνόρων της, δυτικά, αποτελεί ξεκάθαρα κήρυξη πολέμου που παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του Αραβικού Συνδέσμου όπως και των Ηνωμένων Εθνών.

Αντίστοιχα, ο πρώην ΥΠΕΞ , Ahmet Davutoglu, εμπνευστής του δόγματος του “στρατηγικού βάθος” της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή της ανάπτυξης πολιτικών “ήπιας ισχύος” στον ζωτικό χώρο της Τουρκίας που αποτελούν χώρες όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Μια σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη Λιβύη δεν θα ήταν καλό για την Τουρκία. Δεν είναι σωστό να αποσυρθούμε επειδή η Αίγυπτος ή άλλοι το ζητούν. Οι ικανότητες της Τουρκίας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σοφία (εννοώντας σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συνεννόηση με χώρες Ε.Ε, συγκεκριμένα τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία κ.λ.π).

Ειδικότερα για τη Ρωσία ανέφερε: όταν μπορούμε να συνεργαζόμαστε στη Συρία, μην μας πυροβολείτε στη Λιβύη(!).

Οι δηλώσεις αυτές, που δείχνουν την τουρκική στάση σε σχέση με την εμπλοκή της Αιγύπτου, επιβεβαιώνονται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, που προμηνύει, πιθανόν, νέα αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού στη Σύρτη – Al Jufra, εφόσον η Αίγυπτος δηλώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, γράφεται στο δημοσίευμα, “η Άγκυρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των δυνάμεων της εκεί, όποια και αν είναι η στρατιωτική δύναμη“.

Ο απελευθερωτής του συριακού λαού, πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Ο Τ. Ερντογάν, με αφορμή τη διεξαγωγή εκλογών στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, δήλωσε ότι “μέχρι ο συριακός λαός αποκτήσει την ελευθερία του, ζει ειρηνικά, με ασφάλεια, εμείς θα παραμείνουμε στη χώρα, προασπίζοντας τα δικαιώματά μας, χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων“.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στης συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη ο στρατός απέτρεψε νέα εισβολή των αζέρικου (Αζερμπαϊτζάν) στρατού και απόπειρα κατάληψης εδαφών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί ευθέως να πλήξει με αεροπορική επίθεση το εργοστάσιο ατομικής ενέργειας, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή, σύμφωνα και με δήλωση του ΥΠΑΜ των Αζέρων.

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ολλανδία, Tigran Balayan, σε συνέντευξή του στην Daily Netherlands Dagblad, τονίζει τον ύπουλο ρόλο της Άγκυρας στην κλιμάκωση της έντασης, αναφέρει ότι μονομερώς η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορα της, κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1993, την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στους Αζέρους, ενώ πολεμικά μαχητικά και drones κατασκοπείας πετούν πάνω από τα τουρκο-αρμενικά σύνορα.

Θεωρεί ότι οι πολιτικοί-στρατιωτικοί ηγέτες ξεκάθαρα ενθαρρύνονται να κλιμακώσουν τις επιθετικές ενέργειες τους εναντίον της χώρας του, καθώς η πολιτική στρατιωτική τουρκική γραφειοκρατία τους έχει έχει υποσχεθεί κάθε δυνατή στήριξη και συγκεκριμένα αναφέρει τη δήλωση του Ερντογάν:” Δεν θα εγκαταλείψουμε τα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν, δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα στηρίξουμε τη χώρα τους μέχρι το τέλος”..

Το δημοσιογραφικό φερέφωνο του Ερντογάν, İbrahim Karagül, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yenisafak, υποστηρίζει ότι ο ενεργειακός ανταγωνισμός και η στρατιωτική αντιπαράθεση από τη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο – η προοπτική  σύγκρουσης στην περιοχή για τα ενεργειακά κοιτάσματα- έως και τη Συρία, συνδέεται άμεσα με τη σύγκρουση στον βόρειο Καύκασο και την απόπειρα “απομόνωσης” της Τουρκίας από τον μουσουλμανικό κόσμο. Η πρόθεση ειρηνικής διευθέτησης της έντασης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από το Γιερεβάν, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οντότητα όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και ο “βαρόνος τρομοκράτης” ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ!

Αιγαίο -Καστελόριζο – Κύπρος- Ανατολική Μεσόγειος

Χθες ο ΥΠΕΞ Γερμανίας κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές απειλές ερευνών στην αιγαιακή υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας, όμως, ότι η Άγκυρα αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Α. Μέρκελ και του Τ. Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λιβυκή και τη Συριακή εμπόλεμη πραγματικότητα.

Στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, σύμφωνα και με τον Διεθνολόγο-Ακαδημαϊκό Θέοδωρο Καρυώτη, ενώνεται η θάλασσα του Ελληνισμού: η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι απαράδεκτες θέσεις για περιορισμένη επήρεια του Καστελόριζου, περί ΑΟΖ, όπως διατυπώθηκε από Χ. Ροζάκη και από κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες εξυμνούνται από την επίσημη ηγεσία της ισλαμικής σουνιτικής Τουρκίας, θα απαντηθούν, αν χρειαστεί, με την ισχύ των όπλων,  με το “δίκαιο του ξίφους“, εάν χρειαστεί, ως την ύστατη λύση, με πρώτη προτεραιότητα, όμως, τον συνετόδιάλογο“.

Να προασπίσουμε τα αυτονόητα. Τη γη μας τη θάλασσα μας, τα απαράγραπτα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο πνεύμα της διεθνούς δικαικής τάξης και των Διεθνών Συμβάσεων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, ο βόρειος Καύκασος η Αρμενία, ο λιβυκός λαός και οι Ακίλα Σάλεχ- Χ.Χαφτάρ, ο συριακός λαός και ο Μπασαρ Αλ Άσαντ, ο λαός και η ηγεσία του Ιράκ, ο τουρκικός και κουρδικός λαός, ενωμένοι να αγωνιστούμε για τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών τουρκικών επεμβάσεων εναντίον κυρίαρχων κρατών, να προασπίσουμε τη δημοκρατία την ελευθερία και την ειρήνη….

*Πηγή: με πληροφορίες από Hurriyet, Yenisafak, Anadolu, Syria.Liveuamap, Armenpress.am, Libya Review

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας