Συριακός στρατός: Δεχθήκαμε επίθεση από τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ

878
ηπα

Αεροσκάφη του διεθνούς ψευδώς αποκαλούμενου «αντιτζιχαντιστικού» συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσαν φονικές επιδρομές εναντίον τουλάχιστον μίας «θέσης του στρατού» της Συρίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο στρατός των ΗΠΑ,  όπως αναμενόταν, διέψευσε ότι διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

«Αεροσκάφη του αμερικανικού συνασπισμού βομβάρδισαν μια από τις στρατιωτικές θέσεις μας στην περιοχή αλ Χάρα, νοτιοανατολικά της αλ Μπουκάμαλ», στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), ανέφερε το SANA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Κατά το πρακτορείο, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Ένας αξιωματικός των δυνάμεων που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «πιθανότατα αμερικανικά», έπληξαν θέσεις ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων μεταξύ της αλ Μπουκάμαλ και της ατ Τανφ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Όμως ο ταγματάρχης Τζος Ζακ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (SCENTCOM), του μικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, διέψευσε την πληροφορία αυτή δηλώνοντας στο Ρόιτερς ότι «κανένα (κράτος) μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν διεξήγαγε πλήγματα κοντά στην αλ Μπουκάμαλ».

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, που διαπερνά την επαρχία, ενώ οι αποκαλούμενες ψευδώς «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» υποτίθεται ότι δήθεν μάχονται για να εκδιώξουν το ΙΚ από χωριά στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Τα δύο μέρη γενικά αποφεύγουν να συγκρουστούν κι έχουν εγκαθιδρύσει μια γραμμή «αποκλιμάκωσης» για να αποφεύγονται εμπλοκές ανάμεσά τους. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τον Απρίλιο ξέσπασαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 10 μαχητές. Ενώ τον Φεβρουάριο, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 φιλοκυβερνητικοί μαχητές.

Η Ουάσινγκτον είχε τότε αναφέρει πως τα πλήγματα εξαπολύθηκαν, δήθεν, σε αντίποινα για μια επίθεση εναντίον των δικών της δυνάμεων και των «ΣΔΔ». Την περασμένη εβδομάδα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ δύναμη κατοχής που έχει καταλάβει μέρος της Συρίας και πρόσθεσε πως η θέση του κράτους του είναι πως «υποστηρίζει κάθε πράξη αντίστασης εναντίον των τρομοκρατών ή των δυνάμεων κατοχής, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας