Συνέντευξη ντοκουμέντο με την Χριστίνα Μουστακλή

2638
συνέντευξη

Η συγκλονιστική συνέντευξη της Χριστίνας Μουστακλή – Δημητρακάκη, συζύγου του Ήρωα, Αγωνιστή της Δημοκρατίας και φριχτά βασανισθέντα στο κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ, τα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών και οι αποκαλύψεις με επίκεντρο την εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973.

Σπύρος Μουστακλής: Η αντιδικτατορική δράση ενός σπουδαίου Έλληνα
Η ηρωική στάση και η τραγική κατάληξη του Μουστακλή παραμένουν φωτεινά σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.

Ο Σπύρος Μουστακλής (1926-1986) ήταν στρατιωτικός με σημαντική αντιδικτατορική δράση και εθελοντική συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.

Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας, ένας πραγματικός ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών, βασανίστηκε άγρια από το δικτατορικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να υποστεί παράλυση.

Ο Σπύρος Μουστακλής γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1948.

Κατετάγη εθελοντής στην Εθνική Αντίσταση, στην οργάνωση Ε.Ο.Ε.Α.- Ε.Δ.Ε.Σ. με στρατηγό τον Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ως μέλος της οργάνωσης έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Ιταλών και των Γερμανών.

Έλαβε επίσης μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο (1948-1949) ως ανθυπολοχαγός (Μάχες Βελούτας, Τούρκα Βάλτου, Γέφυρα Κόρακα Τριχωνίδας, Τρίκορφο κ.ά.) και ακολούθως στον Πόλεμο της Κορέας ως υπολοχαγός.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ο Μουστακλής συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του Ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς που πήραν μέρος στο κίνημα.

Το Κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν από την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο Μουστακλής.

Φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου βασανίστηκε επί 47 ολόκληρες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα του Μουστακλή τού προκάλεσε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης» και αιτιολογία εισαγωγής «τρακάρισμα στον Ιππόδρομο».

Η αρχική διάγνωση ήταν «αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα».

Στη συνέχεια ο Μουστακλής μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε επί δύο χρόνια και υποβλήθηκε σε εντατικές φυσικοθεραπείες.

Ύστερα από εργώδεις προσπάθειες ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει.

Μετά το βασανισμό του Μουστακλή, το δικτατορικό καθεστώς, φοβούμενο αντιδράσεις, μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί.

Η ηρωική στάση και η τραγική κατάληξη του Μουστακλή παραμένουν φωτεινά σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.

Ο Σπύρος Μουστακλής απεβίωσε στις 28 Απριλίου 1986.

Μετά θάνατον απονεμήθηκε τιμητικά στον Μουστακλή ο βαθμός του αντιστρατήγου.

Το όνομά του δόθηκε τιμητικά στο 2/39 ΣΕ (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) του

Μεσολογγίου.

Προτομή του έχει ανεγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σήμερα Πάρκο Ελευθερίας) στην Αθήνα.

Επίσης, το όνομά του φέρουν οδοί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά, στην Ερμούπολη, στα Χανιά και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ίλιον, στη Λυκόβρυση και στο Αιγάλεω.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας