Στους δρόμους ενωμένοι οι Αγρότες μετά το μνημονιακό "Όχι" του Αποστόλου

2852
αγρότες

Μεγάλες κινητοποιήσεις προαναγγέλλει και σχεδιάζει σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της χώρας από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο μετά και την “πόρτα” που έφαγαν οι εκπρόσωποι του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος τους είπε ωμά και κυνικά πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τα προβλήματα τους, αφού τους δένει τα χέρια το μνημόνιο!
Το εκλεγμένο μέλος της τριτοβάθμιας επιτροπής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης, Μιχάλης Μαλλιωτάκης, δήλωσε ότι «θα γυρίσουμε στις περιφέρειές μας για να συζητήσουμε πότε θα βγούμε σε εθνικό επίπεδο όλοι οι αγρότες ενωμένοι, για να καταφέρουμε την ανατροπή του μνημονίου. Δεν τα έχουμε με καμία κυβέρνηση, ποτέ δεν ήμασταν χρωματισμένοι και κομματισμένοι». Διευκρίνισε πάντως πως ««δεν μιλάμε για κλείσιμο δρόμων, αυτό τουλάχιστον έχει αποφασίσει η Κρήτη».
Ο Μαλλιωτάκης είπε ακόμα ότι «ο Αποστόλου μας έδωσε σαφές μήνυμα: Δεν μπορεί να παρεκκλίνει του μνημονίου, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, δεν μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή. Μας είπε ότι του δένει τα χέρια το μνημόνιο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος τόνισε ότι «ο  Αποστόλου δεν συμφώνησε σε τίποτα από αυτά που προτείναμε. Μας δήλωσε ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω του μνημονίου και ότι δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε». Πρόσθεσε ότι οι αγρότες της Λάρισας θα λάβουν τις αποφάσεις τους αφού συζητήσουν.
Προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή ζητούν οι αγρότες
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αποφάσισαν να καταθέσουν την Τετάρτη στις 11 π.μ. στο γραφείο του αντιπρόσωποι αγροτών από όλη την Ελλάδα, μετά την πανελλαδική συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τρίτη, αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών και επιτροπές αγώνα στην Σκύδρα Πέλλας.
Επίσης, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, στη συνέχεια έχει καθοριστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στις 12 το μεσημέρι, ώστε να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.
Η πρωτοβουλία των αγροτών, όπως αναφέρεται στην επιστολή τους, σχετίζεται με την πρόθεση τους να υλοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το «μέλλον»  της αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Οι αγρότες μέσω της επιστολής τους επισημαίνουν πως η συζήτηση στη Βουλή είναι επιβεβλημένη, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης» αναφέρουν οι αγρότες μεταξύ άλλων στην επιστολη.
Επίσης χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με το κόστος παραγωγής στη χώρα, ενώ τονίζουν πως πρέπει να προστατευτούν η ζωική και φυτική παραγωγή «διότι πάνω σ΄αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος που βρέθηκε στη Σκύδρα, τόνισε ότι «θέλουμε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή, ώστε να πάρει θέση το πολιτικό σύστημα της χώρας, είτε αυτό λέγεται κυβέρνηση, είτε λέγεται αντιπολίτευση».
Σε σχέση με την θεματολογία της συζήτησης στη Βουλή οι αγρότες δηλώνουν πως θα πρέπει να εμπεριέχει μεταξύ των άλλων και τις εξής ενότητες:
– ασφαλιστικό
– φορολογικό
– κόστος παραγωγής/ενέργεια
– Ενδιάμεση Αναθεώρηση ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)
– ΕΛΓΑ (αναθεώρηση κανονισμού)
– αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο.
Σε σχέση με τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι, αύριο Τετάρτη, ο Σιδερόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο Αποστόλου πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγρότες δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση, κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό και για το κόστος παραγωγής, να λέει ο Αποστόλου πως είναι άλλου υπουργού υπόθεση»
Τέλος σχετικά με τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων οι αγρότες ετοιμάζονται για μπλόκα στις 23 Γενάρη, ενώ τα σημεία των συγκεντρώσεων θα καθοριστούν από τους αγρότες σε κάθε περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας