Στην ΠΓΔΜ τον Πρόεδρο εξέλεξαν οι Αλβανικής καταγωγής πολίτες

1196
πγδμ

Ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι είναι ο νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Η συμμετοχή ξεπέρασε το όριο του 40%.

Κόντρα στους φόβους, ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το αναγκαίο 40% για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, το ποσοστό των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες έφτασε τελικώς το 46,7%.

Όπως ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, στον β’ γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών, ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων SDSM και DUI Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε το 52% των ψήφων ενώ η αντίπαλός του, υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έλαβε 44%. Όπως δήλωσε ο νικητής των εκλογών: “Ανέλαβα την ευθύνη και το καθήκον να είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών. Και θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών”. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει, ο 56χρονος Πεντάροφσκι εστίασε στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας: “Το αποτέλεσμα αυτών των προεδρικών εκλογών διασφαλίζει την πορεία της χώρας μας προς την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ καθώς και την οικονομική μας ανάπτυξη σε έναν κόσμο στον οποίο ανήκουμε”.

Ζάεφ: Η θέση μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ 

Στη Βόρεια Μακεδονία ο πρόεδρος έχει περισσότερο έναν συμβολικό ρόλο, ένα ρόλο εκπροσώπησης. Με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και τη μετονομασία της χώρας όμως, η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τον Ζάεφ αυθαίρετα ως  δημοψήφισμα υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ! “Είχαμε μια πετυχημένη και δημοκρατική εκλογική διαδικασία και έχουμε νέο πρόεδρο. Η θέση μας είναι στο ΝΑΤΟ, η θέση μας είναι στην ΕΕ”, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος, η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από την ηττημένη των εκλογών Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία ζήτησε την άμεση διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών: “Θα πρέπει να πω ότι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές ηττήθηκα από την κομματοκρατία και όχι από τη δημοκρατία. […] Είναι προφανές ότι έχασαν πολλές ψήφους. Για να μην πω ότι λένε ψέματα στους εαυτούς τους όταν ισχυρίζονται ότι ισχυροποιήθηκε η νομιμοποίησή τους”.

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Πεντάροφσκι είχε ένα οριακό προβάδισμα μόλις 4.000 ψήφων έναντι της βασικής του αντιπάλου. Η άνετη διαφορά που εξασφάλισε στον χθεσινό δεύτερο γύρο οφείλεται στην ψήφο του αλβανόφωνου πληθυσμού που στον πρώτο γύρο είχε στηρίξει τον υποστηριζόμενο από δυο αλβανικά κόμματα Μπλερίμ Ρέκα. Όπως καταδεικνύουν τα εκλογικά αποτελέσματα από τις αλβανόφωνες εκλογικές περιφέρειες, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων αυτών ψήφισαν χθες τον Πεντάροφσκι.

Βασική Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας