Σε υπαρξιακή κρίση το προτεκτοράτο της ΠΓΔΜ

2249
μερα25

Πρωτοφανείς και ασυνήθιστες, ακόμη και για την Ελλάδα που την τελευταία δεκαετία έχει αναδειχθεί σε θερμοκήπιο της σύγχρονης υποτέλειας και ξενοκρατίας, είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στα Σκόπια που απειλούν την ούτως ή άλλως εύθραυστη σταθερότητα της χώρας. Πρωταγωνιστής των ωμών πολιτικών παρεμβάσεων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνεπικουρούμενη από τις ΗΠΑ επιζητά τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ώστε να διασφαλίσουν την απόλυτη πρόσδεσή της στη Δύση.
Η κορύφωση της πολιτικής κρίσης ήλθε την Τετάρτη 1 Μαρτίου με αφορμή την άρνηση του προέδρου της χώρας Τζόρτζε Ιβανόφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζοράν Ζαέβ, ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος SDSM, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές. Το σκεπτικό του προέδρου ήταν ότι ο Ζαέβ ηγείται ενός σχεδίου, που έχει προετοιμαστεί στα δυτικά επιτελεία, και στο τέλος της ημέρας θα καταστρέψει τη χώρα, για χάρη της Μεγάλης Αλβανίας. Προς επίρρωση, η αποδοχή εκ μέρους του κεντροαριστερού πολιτικού του αιτήματος του αλβανικού κόμματος DUI για αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας σε δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Όταν το ίδιο αίτημα είχε διατυπωθεί στον Νίκολα Γρκουέφσκι, ηγέτη του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος VMRO DPMNE, το είχε απορρίψει αποτυγχάνοντας έτσι να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που θα του επέτρεπαν το σχηματισμό κυβέρνησης.
ΕΕ και ΗΠΑ από τη μεριά τους έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες του σκοπιανού προέδρου. Για παράδειγμα, η υπεύθυνη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, από τα Σκόπια όπου μετέβη(!) χαρακτήρισε τη στάση του Ιβανόφ ως αντιδημοκρατική. Κατηγόρησε επίσης το πολιτικό κατεστημένο των Σκοπίων ότι δημιουργεί τους όρους για αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου. Η Μογκερίνι ωστόσο δείχνει να παραβλέπει το πιο ουσιαστικό: Ότι το αίτημα των Αλβανών δε συνάδει με τη Συμφωνία της Ωχρίδας που τερμάτισε πριν 15 χρόνια την αιματηρή σύγκρουση. Δηλαδή την ακυρώνει, διευκολύνοντας την επανέναρξη των μαχών.
Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος των ΗΠΑ από την άλλη, φάνηκε πεντακάθαρα στις 8 Φεβρουαρίου όταν επιφανής Ρεπουμπλικανός, μέλος του Κογκρέσου, ονόματι Ντάνα Ροχραμπάτσερ, δήλωσε σε αλβανική τηλεόραση «συγγνώμη, αλλά η Μακεδονία δεν είναι κράτος». Χαρακτήρισε αποτυχημένο πρότζεκτ τη δημιουργία της και πρότεινε τον διαμελισμό της μεταξύ των γειτονικών κρατών. Πρόκειται για εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπ’ όψη μας την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει η απροκάλυπτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διόρισε μέχρι και ειδικό εισαγγελέα για να καθοδηγήσει την αποστράτευση του παλιού πολιτικού κατεστημένου, εκδίδοντας κατηγορίες για διαφθορά. Στα απόνερα αυτής της παρέμβασης διαλύθηκε η Βουλή το 2015, μετά το μποϋκοτάζ της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης και ξέσπασαν μαζικές διαμαρτυρίες με αποκορύφωμα το θάνατο 15 ατόμων στο Κουμάνοβο.
Η ΕΕ σε ρόλο γεννήτορα κι εξαγωγέα πολιτικών κι όχι μόνο οικονομικών κρίσεων!
*Πηγή: prin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας