Σάββας Ρομπόλης: Ένας στους δύο θα παίρνει κύρια σύνταξη έως 480 ευρώ.

2381
περικοπές
Mε τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, και πρώην επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.

Ερωτηθείς από ‘ πού ‘βλέπει ‘ να φτάνει το ύψος των κύριων συντάξεων, είπε: ‘Αυτήν τη στιγμή, σήμερα, 1 στους 2 από τα 2.650.000 συνταξιούχους που έχουμε, παίρνει κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Αν συμβούν όλα αυτά, συν την ευελιξία της απασχόλησης, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που έχει το ΔΝΤ από 18 δισ. να πάει στα 12, τότε 1 στους 2 θα παίρνει μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και αν μπει το θέμα μείωσης του αφορολόγητου σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ ‘.
Ο ίδιος έκρουσε ‘καμπανάκι κινδύνου’ για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος τη δεκαετία 2020-2030, τονίζοντας:
Τη δεκαετία 2020, όπως είναι ο ελληνικός πληθυσμός σήμερα, με τη βάση δεδομένων που έχουμε εμείς, φαίνεται ότι θα συντελεστεί το φαινόμενο, που λέμε στην κοινωνική ασφάλιση «baby boom». Δηλαδή, θα έχουμε μία αύξηση των συνταξιούχων λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Και τη δεκαετία αυτήν, θα συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Και σε αυτή τη δεκαετία έχουμε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ‘.
Με αφορμή την εκτίμηση ότι την επόμενη 20ετία ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί έως και 1 εκατομμύριο, ο κ. Ρομπόλης σημείωσε:
‘Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, αν τελικά πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα σε σχέση με το ασφαλιστικό. Εμείς είδαμε ότι, εάν δεν αποκατασταθεί η αρνητική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό, τότε κάποια στιγμή στο μέλλον θα μειωθούν οι συντάξεις περαιτέρω, 17,5% ‘.
Και πρόσθεσε: ‘Η ελληνική Πολιτεία από χθες ενόψει αυτής της κατάστασης πρέπει να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. Και σήμερα να την είχαμε έτοιμη και να την εφαρμόζαμε, αργεί να αποδώσει ‘

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας