Ρ.Ράντεφ νικητής βουλγαρικών εκλογών-«Η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος»-Η Ελλάδα Δυτικός κολαούζος

1146
Ρ.Ράντεφ νικητής βουλγαρικών εκλογών

Η Βουλγαρία παρότι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ κάνει θετικό άνοιγμα στην Ρωσία. Μόνο που το ελληνικό κατεστημένο παραμένει «πιστό σκυλάκι» των ΗΠΑ, των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ.

Ο νικητής των Εκλογών Ρ.Ράντεφ στην Βουλγαρία δεν επιθυμεί η χώρα του να γίνει στόχος της Μόσχας στην κόντρα με τις ΗΠΑ -Ρ.Ράντεφ : Η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος τελεία και παύλα-Αντίδραση από ΗΠΑ

Ονικητής των βουλγαρικών προεδρικών εκλογών και νυν Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, δήλωσε ορθά κοφτά προς όλους, ότι η χώρα του θα επιδιώξει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία, για να βγει από το στόχαστρο της Μόσχας λόγω της μεγάλης κόντρας με τις ΗΠΑ, και των πολεμικών σεναρίων που βλέπουν συνεχώς την δημοσιότητα.

Εκδίδοντας ένα ανεξάρτητο μήνυμα της νέας βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, ο Ράντεφ αντιτίθεται στην ένταση της χώρας του με τη Ρωσία.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο ρεαλιστική γραμμή στην εξωτερική πολιτική, και ότι η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της Κριμαίας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Ο Ράντεφ απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το που ανήκει η χερσόνησος λέγοντας τα εξής: «η Κριμαία είναι πλέον ρωσικό έδαφος».

Μιλώντας για τη σημασία της Ρωσίας για την Βουλγαρία ο Ράντεφ είπε: “Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μοντέλο ανάπτυξης για εμάς, αλλά δεν μπορεί να είναι και εχθρός μας.

Αυτό θα ισχύσει επειδή η Ρωσία είναι στις μνήμες των πολιτών μας ως σωτήρας του λαού μας.

Υπάρχουν πολλές εικασίες για τη Ρωσία, στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Ένα πράγμα μπορώ να πω και αυτό είναι ότι με την Ρωσία χρειαζόμαστε έναν διάλογο λόγω της κρίσιμης κατάστασης στις σχέσεις της με την ΕΕ”, είπε ο ίδιος.

Αυτές οι δηλώσεις σηματοδοτούν μια αλλαγή πλεύσης της Βουλγαρίας σε σχέση με την Ρωσία, αφού ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας και πρώην Α/ΓΕΑ, εκτιμά ότι η χώρα του, θα βρεθεί στο “μάτι του κυκλώνα” σε κάθε πιθανό σενάριο σε σχέση με την Α.Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Βουλγαρία υπάρχει ένα ισχυρό φιλορωσικό ρεύμα, λόγω του παλαιού κομουνιστικού παρελθόντος, ενώ κάτι ανάλογο έχουμε και στα Σκόπια, αλλά και το Μαυροβούνιο.

Η ρωσική πολιτική όπως αναφέρουν πληροφορίες, δραστηριοποιείται έντονα σε αυτές τις χώρες, αφού θεωρεί ότι έχει ισχυρά ερείσματα.

Σκοπός της Μόσχας δεν είναι ο εξοβελισμός της ΕΕ ή των ΗΠΑ, αφού οι χώρες αυτές ανήκουν εδώ και μεγάλο διάστημα στο ΝΑΤΟ, αλλά η εξισορρόπηση των σχέσεων τους με την Ρωσία.

Τονίζεται ότι η Βουλγαρία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βάσεις του ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια και οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής θα έχει αντίκτυπο στην συμμαχία και τα σχια της για την Α.Ουκρανία.

Ο Ρ. Ράντεφ, νυν Πρόεδρος και υποψήφιος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), κέρδισε τις εκλογές με 64 έως 66 τοις εκατό των ψήφων, και ο ίδιος θεωρεί ότι έχει την πλειοψηφία για να κινηθεί προς αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας, η οποία θα μεταβάλλει πιθανόν την κατάσταση και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

ΗΠΑ: “Βαθιά ανησυχία” για τα σχόλια του Βούλγαρου προέδρου σχετικά με την Κριμαία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν από την πλευρά τους βαθιά ανησυχία για τα σχόλια του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα οποία η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία, είναι “ρωσική”, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες δηλώσεις του βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, στις οποίες αναφέρθηκε στην Κριμαία ως ‘ρωσική'”, ανέφερε σε δήλωσή της η αμερικανική πρεσβεία.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είμαστε όλοι ξεκάθαροι και ενωμένοι στη θέση μας ότι, παρά την προσπάθεια προσάρτησης της Ρωσίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κριμαία είναι Ουκρανία”.

Τα σχόλια του Ράντεφ για την Κριμαία προκάλεσαν διαμαρτυρίες από την Ουκρανία και ισχυρές επικρίσεις από τους αντιπάλους του στη Βουλγαρία.

Οι υποστηρικτές του Ράντεφ λένε πως ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει πως η προσάρτηση της Κριμαίας παραβίασε το διεθνές δίκαιο, είχε στόχο να κατευνάσει τους φιλορώσους ψηφοφόρους στη Βουλγαρία πριν από τις προεδρικές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας