Πορτογαλικές εκλογές: Αυτοδύναμο το Σοσιαλιστικό κόμμα του Antonio Costa

646
Αυτοδύναμο το Σοσιαλιστικό κόμμα του Antonio Costa

Κέρδισε 117 με 118 επί συνόλου 230 εδρών

Καθαρή εκλογική νίκη πέτυχε το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Antonio Costa κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Πορτογαλία.
Οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς φέρονται να κερδίζουν τις 117 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με σχεδόν τα οριστικά εκλογικά αποτελέσματα.
Απομένει μόνο να καθοριστούν 4 ακόμα έδρες από τις ψήφους των Πορτογάλων της διασποράς, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πιθανότατα η μια θα πάει και αυτή στους Σοσιαλιστές.
Σημειώνεται πως στις εκλογές του 2019 οι Σοσιαλιστές είχαν κερδίσει 108 έδρες.
Η καθαρή αυτή νίκη των Σοσιαλιστών αναμφίβολα αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις τους ήθελαν να έχουν χάσει αρκετά μεγάλο μέρος της δύναμης τους και να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι Σοσιαλιστές του Costa έλαβαν σχεδόν το 42% στην πρόθεση ψήφου ενώ το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ήρθε δεύτερο με 29,3%.
Μεγάλη αύξηση των ποσοστών του κατέγραψε το ακροδεξιό Chega, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει το 7,15% των ψήφων και 12 έδρες έναντι 1 που είχε στις εκλογές του 2019.
1_227.JPG

Οι πρώτες δηλώσεις

«Απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία.
Δεν σημαίνει πως θα κυβερνήσουμε μόνοι μας.
Είναι υψηλότερη ευθύνη και συνεπάγεται πως θα πρέπει να κυβερνήσουμε μαζί με και για όλους τους Πορτογάλους», υπογράμμισε ο 60χρονος Antonio Costa, κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του και υπό τους ήχους του παλιού επαναστατικού ύμνου «Grandola».
Πλέον οι Σοσιαλιστές του Costa δεν χρειάζονται πλέον τις ψήφους άλλων κομμάτων για να κυβερνήσουν.
Ο Costa κατέλαβε την εξουσία το 2015, χάρη σε μια συμμαχία της αριστεράς, η οποία όμως κατέρρευσε καθώς οι σύμμαχοι του απέρριψαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας