Πινγκ-Πονγκ το Κυπριακό με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ

415
Πινγκ πονγκ του Κυπριακού στην τουρκική αξίωση

Πινγκ πονγκ του Κυπριακού στην τουρκική αξίωση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει, το μπλοκαρισμένο Κυπριακό, ενδέχεται να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε., που διακαώς επιδιώκει η Άγκυρα.

Σε αυτό φαίνεται να επενδύσουν και οι Ευρωπαίοι, το θέμα ωστόσο, είναι κατά πόσο η Τουρκία είναι διατεθειμένη να εισέλθει σε ουσιαστικές συζητήσεις για το Κυπριακό. Και περαιτέρω, εάν τελικά κάτω από τις πιέσεις για να επιτευχθεί η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης –καθώς έχουν να ωφεληθούν σημαντικά και εταίροι μας– δεν λειτουργήσει αυτή η διαδικασία ως μπούμερανγκ για το Κυπριακό.

Σημειώνεται συναφώς ότι με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε.- Τουρκίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 320 δισ. ευρώ ετησίως ενώ σήμερα είναι περίπου 150 δισ. ευρώ.

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η μεγάλη αυτή ανάγκη της Άγκυρας προς όφελος της επίτευξης συμφωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει εάν η Λευκωσία δεν ανάψει το πράσινο φως για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, πριν η Άγκυρα προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το εθνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ερντογάν με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη Τρίτη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς πως αυτό είναι το θέμα, το οποίο προτάσσει η Άγκυρα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν -στη διάρκεια της συζήτησης-  σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το Κυπριακό ενόψει της πραγματοποίησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, στη Γενεύη, 27-29 Απριλίου. Από τον Ερντογάν απάντηση δεν πήραν, ήταν ως να μην άκουσε τι του είπαν.

Παρενέβη, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να αναφέρει πως «εάν δεχθεί ο Αναστασιάδης πολιτική ισότητα και διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, το Κυπριακό θα λυθεί». Δεν επεκτάθηκε περαιτέρω, ούτε υπήρξε συνέχεια στην κουβέντα. Είναι σαφές πως όταν αναφέρεται η τουρκική πλευρά στην πολιτική ισότητα, εννοεί κυριαρχική ισότητα, δηλαδή δύο κράτη.

Αυτό προκύπτει όχι μόνο από τη δημόσια ρητορική, αλλά και από τις κατ’ ιδίαν επαφές που έχουν Τούρκοι αξιωματούχοι με ξένους. Άλλωστε, η σαφής εντολή προς τον κατοχικό ηγέτη -και από τον ίδιον τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- είναι πως θα πρέπει να επιμένουν μέχρι τέλους στο θέμα της κυριαρχικής ισότητας. Κι αυτό γιατί, μέσω αυτής, θα εξασφαλιστεί «η συνέχεια του ψευδοκράτους».

Είναι σαφές πως ενόψει του γεγονότος ότι η προσοχή της κατοχικής Τουρκίας είναι στραμμένη στην τελωνειακή ένωση, οι σημαντικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται τον Ιούνιο, με σταθμό την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης ( 27-29 Απριλίου).

Είναι δε προφανές πως η Άγκυρα θέλει να αξιοποιήσει τη διαδικασία στο Κυπριακό για να διευκολυνθούν οι επιδιώξεις της. Θέλει μέσα από την άτυπη Πενταμερή να «ξεπλύνει» ευθύνες και υποχρεώσεις, χωρίς να δεσμεύεται για τη συνέχεια, ώστε να είναι έτοιμη να εισπράξει στα ευρωτουρκικά.

Σε αυτή τη φάση, είναι προφανές πως όλοι θέλουν να υπάρξει συνέχεια από την άτυπη Πενταμερή και είναι σαφές πως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, θα επιδιώξει στη Γενεύη να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εμπλεκόμενων για να καθοριστεί η συνέχεια. Πληροφορίες αναφέρουν πως μια γενική αναφορά πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες είναι το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, ιδιαίτερα όταν δεν μπορεί να συμφωνηθεί η βάση της λύσης.

Οι σημερινές επαφές της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία, ενδεχομένως να ρίξουν φως ως προς τις προθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Είναι σαφές πως στις χωριστές συναντήσεις, που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα προσπαθήσει να πείσει για την ανάγκη να συμφωνηθεί στη Γενεύη ένα κείμενο για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Στη Νέα Υόρκη παραπέμπουν, πάντως, στο τι έγινε στη Γενεύη το 2017, που δόθηκε μεν συνέχεια, χωρίς ωστόσο να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εκείνο που παραπέμπει στον Ιούνιο, είναι οι εξελίξεις στα ευρωτουρκικά και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν κάνει και σενάρια για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία να προωθούνται παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών, στο διάστημα μεταξύ της άτυπης Πενταμερούς και της επόμενης Διάσκεψης, που θα προγραμματισθεί.

Ωστόσο, εξ όσων αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η κατοχική Τουρκία δεν φαίνεται να ευνοεί συζήτηση ΜΟΕ, για να μην τεθεί και θέμα Αμμοχώστου.

  • ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Η ΑΓΚΥΡΑ

Η Άγκυρα ανησυχεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στα κατεχόμενα στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ως εκ τούτου, έχουν δοθεί οδηγίες στο κατοχικό καθεστώς να αποτραπούν οι όποιες εκδηλώσεις και πορείες, κυρίως επειδή δεν θέλουν να διαμορφωθεί κλίμα αμφισβήτησης. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, εκείνο που η Τουρκία θέλει να αποφύγει είναι να μην οργανωθούν αντιφρονούντες στα κατεχόμενα. Όχι τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο με το καθεστώς της Άγκυρας.

Αναμένεται ότι θα υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα αποτροπής, ενώ σε περίπτωση, που θα γίνουν κινητοποιήσεις θα υπάρξει απάντηση από τις δυνάμεις καταστολής

  • …ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ

Στα Ηνωμένα Έθνη, κατά κύριο λόγο από πλευράς της απεσταλμένης του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, εκφράζεται δυσαρέσκεια για την εμπλοκή παρασκηνιακά των Βρετανών στις διεργασίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέγγιση του Διεθνούς Οργανισμού είναι πως παράλληλες κινήσεις, που δεν γίνονται σε  συνεννόηση με την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχομένως να προκαλούν σύγχυση και να περιπλέκουν περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση στο Κυπριακό.

Σημειώνεται συναφώς ότι το Λονδίνο, με αλλεπάλληλες επισκέψεις αξιωματούχων του στη Λευκωσία (δύο υπουργών και αποστολής του Φόρεϊν Όφις), επιχείρησε να παρέμβει στο Κυπριακό. Παρουσίασε δε και ιδέες, υπό τη μορφή ενός συνολικού πακέτου, προτάσσοντας το θέμα της πολιτικής ισότητας.

Η βρετανική φόρμουλα δεν «περπάτησε», καθώς δεν έγινε αποδεκτή από τη Λευκωσία. Μετά από αυτό, το Φόρεϊν Όφις, θέλοντας να παραμείνει στο προσκήνιο και να έχει εμπλοκή, κάνει διάφορες «εισηγήσεις».

Όπως για παράδειγμα αυτό που ειπώθηκε στη Λευκωσία ότι στην Πενταμερή, εκείνο που θα πρέπει να γίνει από ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι να εξηγηθεί λεπτομερώς η ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας καθώς ενδέχεται να ενδιαφερθεί η Άγκυρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας