Araghchi (ΥΠΕΞ Ιράν): Δεν συζητάμε καν για το ουράνιο με τις ΗΠΑ – Δεν εμπιστευόμαστε τους Αμερικανούς, είναι αναξιόπιστοι

40
«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αμερικανούς» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών 
Ο Abbas Araghchi δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου έχουν φτάσει σχεδόν σε αδιέξοδο, χαρακτηρίζοντας το θέμα «εξαιρετικά περίπλοκο».
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στην Ινδία, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το ζήτημα του εμπλουτισμού δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα των συνομιλιών με την Ουάσιγκτον και πιθανότατα θα μετατεθεί για επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.
Ο Araghchi ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προτάσεις που έχει καταθέσει σχετικά με πιθανή μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη θεωρεί το θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και στρατηγικής σημασίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις επαφές με τη Μόσχα προκειμένου να εξεταστεί αν οι ρωσικές προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «δεν είναι καθόλου αξιόπιστη», καθώς στέλνει αντιφατικά μηνύματα και χρησιμοποιεί, όπως είπε, «παράλογη ρητορική», γεγονός που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη διπλωματία.
«Η εμπιστοσύνη είναι σήμερα το σημαντικότερο ζήτημα.
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αμερικανούς.
Όλα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα και ακριβώς καθορισμένα πριν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Araghchi.
Οι δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών αποτυπώνουν το κλίμα βαθιάς δυσπιστίας που συνεχίζει να κυριαρχεί στις σχέσεις Τεχεράνης – Ουάσιγκτον, παρά τις προσπάθειες επανέναρξης της διπλωματικής διαδικασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας