Πείραμα Κύπρου φέρνουν στην Ελλάδα: Είσοδος σε σούπερ-μάρκετ-μόνο με πιστοποιητικό Covid-19

894
Είσοδος σε σούπερ-μάρκετ-μόνο με πιστοποιητικό Covid-19

Αυτή είναι η νέα «κανονικότητα» που «ονειρεύονται» κάποιοι;

Μπορεί στην Ελλάδα λίγοι να το γνωρίζουν, παρόλα αυτά εδώ και λίγους μήνες στην Κύπρο χρειάζεται πιστοποιητικό Covid-19 για να μπεις σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους.

Το μοντέλο της Κύπρου μοιάζει αρκετά με το ελληνικό, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές όπως για παράδειγμα η είσοδος σε κλειστούς χώρους αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, είτε αρνητικό rapid test.

Το εσωτερικό υγειονομικό διαβατήριο της Κύπρου γνωστό και ως Safe pass χρειάζεται για την είσοδο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και για την είσοδο στο σούπερ μάρκετ καθώς και σε εμπορικά κέντρα, σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης.

«Η χρήση του Safe Pass καθιερώθηκε από το καλοκαίρι και γίνεται από όλες τις ηλικίες από 12 ετών και άνω. Τα μέτρα αυτά έχουν καταστήσει μεταξύ άλλων τα κρούσματα χαμηλά και ελεγχόμενα, ενώ μας θωρακίζουν και ενόψει του χειμώνα που έρχεται» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου Μαργαρίτα Κυριάκου.

Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο Νίκος Πλατανησιώτης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, με την εμπειρία και των δύο χωρών, στην Κύπρο οι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους «είναι πιο αυστηροί και επισταμένοι από την Ελλάδα και πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό».

«Ο έλεγχος γίνεται από τη διεύθυνση της κάθε επιχείρησης με υπάλληλο επιφορτισμένο με αυτή την ευθύνη» συμπληρώνει η κα Κυριάκου.

Υπάρχει και σχετική εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα με δεδομένα που πρακτικά πρέπει να ανανεώνονται ανά 72 ώρες αν πρόκειται για κάποιον μη εμβολιασμένο.

Παράλληλα εξηγεί ότι οι κλειστοί χώροι και ειδικά της διασκέδασης έχουν αριθμητικό όριο ατόμων.

Η χρήση του υγειονομικού διαβατηρίου στην Κύπρο γίνεται και στις δημόσιες συγκοινωνίες όπως λεωφορεία και ταξί, τόσο από τους επιβάτες όσο και από τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο τομέα.

Αν κάποιος αρνηθεί να δείξει το Safe pass του, τότε ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ αν συλληφθεί να παραβαίνει ο ίδιος τα μέτρα θα του επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να αγγίξει και τα 20.000 ευρώ.

Γιατί όμως αναφέρουμε την Κύπρο

Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά σενάρια για νέα μέτρα, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει μεν το ολικό lockdown, παρόλα αυτά έχει αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα.

Προ λίγων μηνών υπήρχαν αρκετά ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το κυπριακό μοντέλο με απαγορεύσεις εισόδου ακόμα και σε σούπερ μάρκετ. Τότε απορρίφθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, παρόλα αυτά έγινε υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test για να πας στην εργασία σου.

Δεν θα είναι καθόλου απίθανο όμως αυτή την φορά η Ελλάδα να ακολουθήσει την Κύπρο και να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό Covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας