Παρά λίγο θερμό επεισόδιο Βρετανίας – Ιράν στον Κόλπο

901
θερμό

Οπλισμένα ιρανικά σκάφη αποπειράθηκαν να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα στρατηγικής σημασίας ύδατα του Κόλπου χθες Τετάρτη, αλλά απωθήθηκαν από φρεγάτα του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι Ιρανοί διέταξαν το πετρελαιοφόρο British Heritage, το οποίο έπλεε στην περιοχή του στενού του Ορμούζ, να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το δίκτυο, το οποίο επικαλέστηκε δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Αμερικανικό αεροσκάφος κατέγραψε σε βίντεο το επεισόδιο, το οποίο τερματίστηκε όταν ο κυβερνήτης της βρετανικής φρεγάτας HMS Montrose – η οποία συνόδευε το δεξαμενόπλοιο – έδωσε διαταγή να στραφούν τα όπλα της στα ιρανικά σκάφη για εκφοβισμό, κίνηση που ήταν επιτυχής, κατά το CNN.

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» μετά την απόφαση του Λονδίνου να ακινητοποιηθεί ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα.

«Θα μετρήσετε τις συνέπειες»

Το πλοίο Grace 1 ακινητοποιήθηκε στα ανοικτά της βρετανικής περιοχής, στο νότιο άκρο της Ισπανίας, την περασμένη Πέμπτη – ενέργεια στην οποία η Τεχεράνη είδε πράξη «πειρατείας».

«Υπενθυμίζω στους Βρετανούς: εσείς είστε αυτοί που προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες αργότερα», διεμήνυσε ο Ροχανί χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το Γκρέις 1 ακινητοποιήθηκε σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, διότι υπάρχουν υποψίες πως μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση κυρώσεων από τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου η Ουάσιγκτον σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Τεχεράνης και συνέχισε να λαμβάνει μέτρα για την εκμηδένιση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, εντός των ορίων αυτής που η αμερικανική κυβέρνηση αποκαλεί εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» ώστε η Ισλαμική Δημοκρατία να πάψει να προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες, όπως ερίζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια.

Παραβίαση των όρων

Το Ιράν αντέδρασε στις κυρώσεις, αρχίζοντας να παραβιάζει όρια και περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο στενό του Ορμούζ, εξωθώντας τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διατάξει να εξαπολυθούν σε αντίποινα αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων, διαταγή την οποία στη συνέχεια ακύρωσε.

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να συγκροτήσει διεθνή συνασπισμό για στρατιωτικό έλεγχο τόσο στο στενό του Ορμούζ, στα ανοικτά του Ιράν, όσο και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ, στα ανοικτά της Υεμένης, δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, προχθές Τρίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας