Ο Πομπέο κηρύσσει από το Βερολίνο νέο ψυχρό πόλεμο κατά Ρωσίας-Κίνας

1212
πομπέο

Ο Μ. Πομπέο χρησιμοποίησε στο Βερολίνο μία επικίνδυνη νεοψυχροπολεμική ρητορική, η οποία θα φανεί το επόμενο διάστημα αν εκφράζει ακριβώς τη στρατηγική Τραμπ.

30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου o Aμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο επαναφέρει το κλίμα του «Ψυχρού Πολέμου» με επιθετικές δηλώσεις κατά Ρωσίας και Κίνας από την άλλοτε «πόλη των κατασκόπων».

Μίλησε επί προσωπικού με απαξιωτικές δηλώσεις κατά του εκλεγμένου Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και κατά της κινεζικής διακυβέρνησης του Πεκίνου την οποία χαρακτήρισε «αυταρχική».

Είπε μάλιστα πως η Ρωσία«καταλαμβάνει γείτονές της» και «σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους» και η Κίνα φέρνει ένα «νέο όραμα του αυταρχισμού» και οι τακτικές της είναι «τρομακτικά οικείες» στους πρώην Ανατολικογερμανούς.

Αυτά δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και υποστήριξε πως τα ελεύθερα έθνη βρίσκονται σ’ έναν «ανταγωνισμό αξιών» με τα ανελεύθερα έθνη.

Πολύ αμφιβάλουμε βέβαια ότι θα τα έλεγε αυτά την δεκαετία του ‘90 όταν οι ΗΠΑ ήταν απόλυτες κυρίαρχες και δεν αμφισβητούνταν η παγκόσμια ηγεμονία τους, όπως γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο με θέμα τα διδάγματα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, ο Πομπέο δήλωσε πως «η Δύση -όλοι μας- χάσαμε τον δρόμο μας μετά τη λάμψη εκείνης της υπερήφανης στιγμής».

«Πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να στρέψουμε τους πόρους μας αλλού από τις συμμαχίες και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Κάναμε λάθος», δήλωσε.

«Σήμερα η Ρωσία -με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της KGB που κάποτε στάθμευε στη Δρέσδη- εισβάλλει σε γείτονές της και σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους», πρόσθεσε ο Πομπέο. «Στην Κίνα, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διαμορφώνει ένα νέο όραμα αυταρχισμού».

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται γι’ αυτούς τους λόγους στην κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και στην ανάπτυξη από την κινεζική εταιρεία Huawei του δικτύου 5G, διευκρίνισε ο Πομπέο στη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο την παραμονή της 30ής επετείου της πτώσης του Τείχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ας σταθούμε μαζί ενωμένοι», κατέληξε. «Ας σταθούμε μαζί ως σύμμαχοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας