Ο Λενίν Μορένο ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος του Ισημερινού

1300
Ισημερινού
Ο Λενίν Μορένο ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος του Ισημερινού, μετά τη νίκη του σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη στην οποία ο τετραπληγικός πρώην αντιπρόεδρος επικράτησε υποσχόμενος να συνεχίσει την εφαρμογή της φιλολαϊκής πολιτικής του προκατόχου του Ραφαέλ Κορέα.
Ο 64χρονος σοσιαλιστής πολιτικός κέρδισε στον δεύτερο γύρο που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα, παρά τη στροφή προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος που καταγράφηκε σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, ζήτησε να γίνει ανακαταμέτρηση μετά την ήττα του στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας. Το εκλογικό συμβούλιο επιβεβαίωσε το ποσοστό της διαφοράς με το οποίο επικράτησε ο Μορένο (2,3%).
Ο Μορένο υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τον λεγόμενο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», προωθώντας ιδίως κοινωνικά προγράμματα, όπως αυτό για την καταπολέμηση της φτώχειας. Υπόσχεται εξάλλου έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο και να κάνει πιο ανοικτό διάλογο με τους πολιτικούς του αντιπάλους, κάτι αισθητά διαφορετικό από τον συχνά εριστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε την αντιπολίτευση ο Κορέα.
Κατά την τετραετή θητεία του ο Μορένο, απόφοιτος πανεπιστημιακής σχολής δημόσιας διοίκησης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο φάσμα προκλήσεων για την οικονομία του Ισημερινού, η οποία συρρικνώνεται (-1,5% το 2016), επιβαρύνεται από το μεγάλο δημόσιο χρέος (+150% πέρυσι, στο 26,3% του ΑΕΠ) και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου (από τα 98 δολάρια το βαρέλι το 2012 στα 35 το 2016, πριν την άνοδό του στα 45 δολάρια το περασμένο τρίμηνο).
Ο Μορένο ορκίστηκε πρόεδρος ενώπιον του Κογκρέσου παρόντων περίπου δέκα ηγετών κρατών της περιοχής, όπως της Βολιβίας, της Κολομβίας, της Χιλής, αλλά και του Περού. Ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, όπου η πολιτική και η οικονομική κρίση δεν λέει να αποκλιμακωθεί, απουσίαζε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας