Νέα πρόκληση Άγκυρας με Navtex στην Κύπρο – Μηνύματα προς ΟΗΕ

1455
τουρκική

Με σκοπό την αποστολή προκλητικών μηνυμάτων και στον ΟΗΕ, η Τουρκία την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εξέδωσε παράτυπη Nаvtex, δεσμεύοντας για δήθεν «πολυεθνική» άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5, 6, 7 και 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου», ενώ γίνεται επιδεικτικά αναφορά σε «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού», στον τίτλο της Navtex στην συνέχει επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την αναφορά η άσκηση, θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή μήκους 175 χλμ και πλάτους 70 χλμ της οποίας τα βορειότερα όρια φτάνουν σε απόσταση 30 χλμ από το Ακρωτήρι και το Πισσούρι. Στα νότια όρια της περιοχής που «δεσμεύτηκε» φτάνει σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο που διεξάγεται η γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη-1» του τεμαχίου 10.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο «Φιλελεύθερος», η τουρκική παράτυπη Navtex επικαλύπτει τόσο την περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την πλεύση των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης από το λιμάνι Λεμεσού προς το γεωτρύπανο Stena Icemax, όσο και την περιοχή που δεσμεύτηκε για τις καθημερινές πτήσεις των ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο.

Οι διαβουλεύσεις διήρκησαν πάνω από δύο ώρες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, να χαρακτηρίζει τις επαφές ως δημιουργικές και παραγωγές τόσο ως προς τους «όρους αναφοράς», όσο και ως προς τα κρίσιμα ζητήματα που συναποτελούν το Κυπριακό.

Μάλιστα, οι δύο πλευρές θα έχουν συνάντηση τις επόμενες ημέρες, μετά και το αυριανό «τετ α τετ» της Λουτ με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

«Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο κ. Προδρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν εξελίξει επαφές κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας, καθώς αποσκοπούν στη διαμόρφωση των «όρων αναφοράς», οι οποίοι θα καλύπτουν θέματα ουσίας και διαδικασίας, στη βάση των οποίων θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Είναι σαφές άλλωστε, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των «όρων αναφοράς», δεν θα καταστεί εφικτή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Ιούλιο του 2017.

Απειλές Ακάρ

Την ίδια ώρα, με νέα απειλητική ρητορική κατά Ελλάδας και Κύπρου επανέκαμψε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο τούρκος υπουργός έκανε νέα αναφορά στο τουρκικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας». Πρόκειται για το δόγμα σύμφωνα με το οποίο καμία ενέργεια δεν θα γίνεται ανεκτή στη θάλασσα, αν προηγουμένως δεν έχει ερωτηθεί και συμφωνήσει η Άγκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας