Νάουσα: Μαχητικό πανημαθιώτικο συλλαλητήριο στήριξης κλωστοϋφαντουργών της “Βαρβαρέσος”

580

Μαζικά και μαχητικά εκφράστηκε η αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού της περιοχής, στον πολύμηνο και δύσκολο αγώνα των κλωστοϋφαντουργών της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις, τις απειλές και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με τη στήριξη των μηχανισμών του κράτους.

Στο πανημαθιώτικο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το επιχειρησιακό σωματείο του Βαρβαρέσου, στο πλευρό των απεργών κλωστοϋφαντουργών, βρέθηκε μαζικά ο λαός της περιοχής και αντιπρόσωποι από δεκάδες εργατικά σωματεία του νομού Ημαθίας, της Πέλλας, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών.


Οι εργαζόμενοι του Βαρβαρέσου χθες συνέχισαν τον αγώνα τους με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι, ενώ σήμερα Παρασκευή, προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Βέροιας όπου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η νέα αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία σε βάρος του Σωματείου. Την Κυριακή 13/2, μέσα από νέα Γενική Συνέλευση, θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Μέσα από την συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία αλλά και από την μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με μια φωνή, διαμήνυσαν “νόμος είναι τα κέρδη του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη” και απαίτησαν εδώ και τώρα ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των απεργών εργατών. Εδειξαν ότι η δύναμη της αλληλεγγύης είναι τροφοδότρα του αγώνα και της ενότητας των εργαζομένων, κόντρα στο όργιο τρομοκρατίας και καταστολής.

Οι εργαζόμενοι της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ» διεκδικούν από την επιχείρηση πληρωμή των δεδουλευμένων 7 μηνών και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ίση μεταχείριση των εργαζομένων από την εταιρεία και να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός των αγωνιστών, ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων συναδέλφων τους και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Επιπλέον διεκδικούν από την κυβέρνηση στήριξη και προστασία των οικογενειών τους με έκτακτο επίδομα 3.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ και να διαγραφούν χρέη και λογαριασμοί από Δημοτικά Τέλη, Νερό, ρεύμα ίντερνετ, δάνεια, να μην πλειστηριαστεί σπίτι άνεργου – απλήρωτου εργάτη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αλέξανδρος Κύρκας, Αναπληρωτής Γραμματέας του Σωματείου στην και στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ανέδειξε την απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν συλλογικά, ενωμένοι τον αγώνα τους απέναντι στους βιομήχανους και το σύστημα τους, μέχρι τη νίκη.

Όπως είπε “Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και φωνάζουμε ότι δεν θα δεχτούμε να ζήσουν τα παιδιά μας χειρότερα από εμάς. Δεν θα δεχτούμε να γυρνάμε σακατεμένοι από το εργοστάσιο, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους μια χούφτα επιχειρηματίες.

Τελειώνει το 8ωρο μας και φεύγουμε από το εργοστάσιο απλήρωτοι, εξουθενωμένοι και δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Εφτά (7) μήνες απλήρωτοι, ως πότε; Πόσο υπομονή πια σε ένα εργοστάσιο που από το 2008 μέχρι το 2018 έχει 250 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις; Που μόνο για το 2022 έχει κλεισμένες παραγγελίες 11,2 εκατομμύρια ευρώ και ‘μεις συνεχίζουμε να είμαστε απλήρωτοι;

Γ’ αυτό σηκώσαμε το κεφάλι και αμφισβητήσαμε αυτά που μας λέει η εργοδοσία γιατί από πρώτο χέρι ζούμε την ανάπτυξη τους και τις επενδύσεις τους”.

Παράλληλα κατήγγειλε το νέο αίσχος της εργοδοσίας απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες. “Επιδιώκουν την εκδίκηση για όποιον απέργησε, θέλοντας να μας λυγίσουν. Φτάνουν στο σημείο ακόμα και να επιλέγουν ποιόν θα πληρώσουν τα έναντι που δίνουν κάθε μήνα! Εκβιάζουν τους νέους εργαζόμενους για την ανανέωση της σύμβασης τους, οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό εργατικές οικογένειες.

Αξιοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων τους. Τους χαμηλούς μισθούς και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που καμία κυβέρνηση δεν πήρε πίσω, τις παχυλές χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το νόμο Χατζηδάκη, ακόμα και προσωρινές διαταγές που μας απαγορεύουν να κάνουμε μέχρι και επίσχεση. Νόμοι κομμένοι και γραμμένοι στα μέτρα των κερδών τους”.

Πρόβαλε το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει τον κόσμο της δουλειάς που παράγει τα πάντα με τον μόχθο, τον ιδρώτα και το αίμα του και μιας χούφτας κηφήνων που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μηχανήματα, τα λιμάνια, τα εργοστάσια και απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες.

Και υπενθύμισε ότι “τα κλειστά εργοστάσια, τα κουφάρια, οι 4000 λιγότεροι κλωστοϋφαντουργοί στη Νάουσα, η ρημαγμένη πόλη, είναι τα αποκαΐδια της πολιτικής τους. Αυτή είναι η ανάπτυξη τους, ο αγγελικά πλασμένος κόσμος τους. Γ’ αυτό και μεις εδώ δυναμώνουμε περισσότερο τον αγώνα και την πάλη μας. Δεν κάνουμε πίσω. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε”.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Γρηγόρης Τούπος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής, ο Δημήτρης Τσιουλάκος,  πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” και η Βαρβάρα Σαράντη,  πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθιας.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που με τα πανό και τα συνθήματα όπως “αβέβαιη δουλειά απλήρωτοι εργάτες έτσι θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες”, “πήραν φωτιά τ’ αδράχτια απ’ τις πολλές στροφές κι αυτοί μας κοροϊδεύουνε πως έχουνε ζημιές” αλλά και “με το ένα εργοστάσιο τους κάναμε άλλα τρία κι αυτοί μας κοροϊδεύουνε εδώ και χρόνια τρία”, ανέδειξαν την επίθεση της εργοδοσίας. Παράλληλα διαμήνυσαν πως θα “εδώ, εδώ, μ’ αγώνα ταξικό γιατί εμείς δεν ζούμε χωρίς ευρώ” και κυρίως ότι “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”. Με το σύνθημα “εργατιά αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά” ανέδειξαν την απόφαση για κοινό αγώνα.

Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα κατήγγειλαν την τρομοκρατία και την καταστολή ενάντια στον αγώνα τους και διαμήνυσαν “η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει”.

Στη διάρκεια της πορείας, έφτασε και η αντιπροσωπεία του Σωματείου που είχε βρεθεί νωρίτερα στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Μετέφερε τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των κλωστουφαντουργών.

Στο πλευρό τους σωματεία και φορείς

Σωματεία που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον αγώνα των κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας: Τύπου Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΕΠΕ, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιματισμού – Δέρματος Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Φάρμακου – Καλλυντικού Κ.Μ., Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδος, στην Καθαριότητα και Φύλαξη Κεντρικής Μακεδονίας, στις επιχειρήσεις του ομίλου Σκλαβενίτη Β. Ελλάδα, στις επιχειρήσεις Πράκτικερ (παράρτημα Θεσσαλονίκης), Ιδιωτικών κλινικών Β. Ελλάδας, νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Ημαθίας – Πέλλας, Οικοδόμων Νάουσας, Οινοποιίας Μπουτάρη, Νοσοκομείου Νάουσας, Δήμου Νάουσας, εργοστασίου ΣΙΛΚΑΝ ΕΛΣΑ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νάουσας, ΕΛΜΕ Ημαθίας, Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας, ΚΛΩΘΩ Νάουσας, Υπαλλήλων Δήμων Ν. Ημαθίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας – Πέλλας, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ν. Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού – Δέρματος Αθήνας και Λάρισας, Γουνεργατών Σιάτιστας και Καστοριάς, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», η Ομάδα Γυναικών Νάουσας και η Ομάδα Γυναικών Βέροιας.

Από 902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας