H Αλεξανδρούπολη κόμβος για το αμερικανικό LNG με «ντίλερ» τον Μητσοτάκη

438
Αλεξανδρούπολη κόμβος για το αμερικανικό

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στα εγκαίνια για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Στη φιέστα πήραν μέρος ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, οι πρωθυπουργοί της ΒουλγαρίαςΚίριλ Πέτκοφ, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ρόλο «ντίλερ» του αμερικανικού LNG… αυτο-θαύμασε την κυβέρνηση του για τον ρόλο που έχει σε ζητήματα σχεδιασμού ενέργειας των ευρωΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία, αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές, έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση «αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές». 

Πλέον, η Αλεξανδρούπολη, εκτός από αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση για την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, γίνεται και κόμβος ενέργειας για το LNG.

Τα δεδομένα αυτά, πέρα από την ενίσχυση της εμπλοκής στον πόλεμο, κάνουν τη χώρα μας και ένα στόχο περισσότερων κυρώσεων από τη Ρωσία. Όσον αφορά, δε, την προώθηση του (πανάκριβου) LNG; Αυτό που προβλέπεται είναι μεγαλύτερη ενεργειακή ανεπάρκεια στο λαό της χώρας μας και κέρδη στους εφοπλιστές που έχουν αναλάβει τη μεταφορά του.

Στα εγκαίνια ανακοινώθηκε ότι η «Gastrade AE», η κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, εξασφάλισε άδεια από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση και δεύτερης μονάδας στη Θράκη.

 

«Κοσμογονία» για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας διαφήμισε ο πρωθυπουργός

 

«Η “αναπτυξιακή κοσμογονία”, που διαφήμισε ο πρωθυπουργός απ’ την Αλεξανδρούπολη, είναι “κοσμογονία” για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας και των μεταφορών, ενώ για τον λαό σημαίνει πανάκριβο ρεύμα, τεράστιες αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αναβάθμιση των κινδύνων απ’ τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη για τη φιέστα των εγκαινίων για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου LNG.

Όπως τονίζει η ΕΠ, «υπάρχει πλούσια πείρα στον λαό για να αντικρούσει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της ΕΕ, ότι δήθεν η μετατροπή της περιοχής μας σε “ενεργειακή πύλη”, σε στρατιωτικό και διαμετακομιστικό κόμβο θα ωφελήσει τάχα και τον ίδιο. Τα ίδια ακούγαμε και παλιότερα για την κατασκευή των αγωγών, όμως ο λαός της περιοχής παραμένει πρώτος σε ενεργειακή φτώχεια κι από τους πρώτους σε ανεργία και χαμηλούς μισθούς. Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, οι εργαζόμενοι στα “Πετρέλαια Καβάλας” παραμένουν απολυμένοι και η παραγωγική δραστηριότητα είναι ουσιαστικά νεκρή.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε αναπόσπαστο κομμάτι των οξυμένων οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών, σε πιθανό στόχο αντιποίνων. Είναι, επίσης, προκλητικά τα όσα ακούγονται “περί προστασίας του περιβάλλοντος”, αφού το εν λόγω έργο (FSRU) θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στο ευαίσθητο περιβάλλον του Θρακικού Πελάγους, δίνοντας τη χαριστική βολή στους αλιείς της περιοχής, για να μεταφερθεί το πανάκριβο αμερικανικό αέριο -παραγόμενο με τη σχιστολιθική μέθοδο- που επιβαρύνει πολλαπλάσια το περιβάλλον, τόσο κατά την παραγωγή του, όσο και κατά τη μεταφορά του.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι και όσον αφορά τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), έχοντας εξασφαλισμένη κερδοφορία από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από το χαράτσωμα του λαού της περιοχής, μέσω των ανταποδοτικών δημοτικών τελών. Η νέα ΜΕΑ σηματοδοτεί την επιτάχυνση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα πρότυπα της ΕΕ, που παραπέμπει στις καλένδες την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, ενώ αφήνει διάπλατα ανοιχτή την προοπτική της καρκινογόνας καύσης».

Και συμπληρώνει ότι «ο λαός της περιοχής μπορεί να αποφύγει τις παλιές, αλλά και τις νέες παγίδες που του στήνουν οι επίδοξοι “σωτήρες”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που λέει -στην ουσία- είναι ότι “η ΝΔ σήμερα εγκαινιάζει τα δικά του έργα”. Αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ακολουθούν την ίδια στρατηγική.

Καλούμε τον λαό να ενισχύσει την πάλη του για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας για φθηνό ρεύμα και να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια. Οι μαζικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις -στην περιοχή μας και πανελλαδικά- δείχνουν τον δρόμο της πάλης για συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συγκροτημένα δικαιώματα, ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σ’ αυτόν. Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας