Μετά Ιρλανδία lockdown και Πορτογαλία με εμβολιασμένο το 90% του πληθυσμού!

974
Μετά Ιρλανδία lockdown και Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, η χώρα που υπερηφανεύεται για το θαύμα της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης και αποτελεί πρότυπο για την Ελλάδα, ετοιμάζεται να επιβάλλει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα δήλωσε την Τρίτη ότι οι αρχές ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά της Covid-19, ενόψει της περιόδου των εορτών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά τον τελευταίο μήνα στην Πορτογαλία, φθάνοντας σε ημερήσιο υψηλό δύο μηνών 1.816 μολύνσεων το Σάββατο. 

Ο δείκτης μολύνσεων 14 ημερών ανήρθε τη Δευτέρα σε 156 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους, περίπου ο διπλάσιος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία, η οποία καταγράφει λίγο μικρότερο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων με τον μικρότερο φόβο», είπε ο Κόστα σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην κεντρική Πορτογαλία. «Οσο πιο καθυστερημένα δράσουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι».

Υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή με ειδικούς του τομέα της υγείας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και μόνο τότε θα αποφασίσουν ποιους κανόνες θα επιβάλουν. Ο Κόστα τόνισε πως μέτρα θα επιβληθούν μονάχα όταν «θα είναι αυστηρά απαραίτητα».

Να σημειώσουμε ότι η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει σχεδόν το 98% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 87%. Πρόκειται για την χώρα που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Παρόλα αυτά ακολουθεί και αυτή το παράδειγμα της Ιρλανδίας η οποία επιβάλλει μέτρα ενόψει Χριστουγέννων. 

Μάλιστα αυτός ο οποίος κατάφερε να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού είναι ο αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, για τον οποίο έχουν γίνει άπειρα αφιερώματα από τα ελληνικά ΜΜΕ για το πως «έσωσε» την Πορτογαλία από τον κορωνοϊό. Τελικά… μάλλον δεν κατάφερε να τη σώσει.

Να σημειώσουμε ότι στην Πορτογαλία η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εμπορικά κέντρα και τις μαζικές συναθροίσεις. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, όπως και για τα ταξίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας