Μαζική διαρροή εργατικού δυναμικού από Βαλκάνια. Μέγας ωφελημένος η Γερμανία

858
διαρροή

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και επιλέγουν να ζήσουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ισπανία.

 

Μπορεί οι μισθοί στην πατρίδα τους να αυξάνονται αλλά όχι τόσο, ώστε να αποτρέψουν τη φυγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Κυρίως νέοι και καλά καταρτισμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη γενέτειρά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας.

Πάνω από δύο εκατομμύρια Ρουμάνοι ζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι. Οι περισσότεροι ζουν στην Ισπανία και στην Ιταλία, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Από τη Βουλγαρία έχουν φύγει 700.000 άνθρωποι. Από την Κροατία μετανάστευσαν μεταξύ 2013 και 2016 συνολικά 230.000 πολίτες και πήγαν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στο 2% του πληθυσμού ετησίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα ανέρχεται σε πάνω από 400.000 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010. Οι περισσότεροι είναι νέοι.

Ως αποτέλεσμα παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων της οικονομίας στη Ρουμανία αναζητούν προσωπικό από την Άπω Ανατολή. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την εργασία σε 20.000 εργαζομένους από χώρες μη μέλη της Ε.Ε. όταν υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 300.000 άτομα.

Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας (ΙΑΒ) στη Νυρεμβέργη, η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού από τα Βαλκάνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας