Λαβρόφ-Δένδιας: Ρωσία στηρίζει ελληνικές θέσεις για Κυπριακό και επέκταση χωρικών ύδατων

204
Ρωσία στηρίζει ελληνικές θέσεις

Θερμή υποδοχή από τον Σεργκέι Λαβρόφ στον Νίκο Δένδια στο Σότσι και θερμά λόγια για τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ έχουν γερά θεμέλια, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν για την υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Συζητήθηκε η προοπτική προώθησης 20 ακόμα συμφωνιών για τις διμερείς σχέσεις αλλά και τρόποι υπέρβασης των εμποδίων που έχουν προκύψει στις διμερείς σχέσεις από την πανδημία.

Ο κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για την ανάγκη αποκατάστασης των τουριστικών κυμάτων ενώ ο Νίκος Δένδιας είπε ότι όλοι οι Ρώσοι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι είτε με το εμβόλιο είτε με πιστοποιητικό τεστ.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα ή η Ευρώπη θα προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο ο Έλληνας ΥΕΞ απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της ΕΕ.

Ο κ. Λαβρόφ αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι σταθερή στάση της Ρωσίας είναι ότι η λύση του θα πρέπει να είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις πρέπει να παραδοθούν στα πέντε μέλη του Συμβουλίου απορρίπτοντας έτσι τη θέση της Τουρκίας για λύση δυο κρατών και συνέχιση των εγγυήσεων.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Λαβρόφ και η Ρωσία επαναβεβαίωσαν τη θέση για το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων και για επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Για το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ κι ακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται όμως είναι υπέρ της αποκατάστασης και ομαλοποίησης των συγκεκριμένων σχέσεων το συντομότερο δυνατό γιατί θα είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της πρωτοφανούς πειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair από τη Λευκορωσία απασχόλησε τη συνάντηση των δυο ανδρών.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως θα πρέπει να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα ενδελεχώς.

Επισήμανε επίσης την ετοιμότητα των λευκορωσικών Αρχών να δείξουν διαφάνεια.

Η ελληνική παρουσία στον βόρειο Πόντο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική παρουσία στον βόρειο Πόντο. Δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη η χαρά και τιμή να με δεχτείτε εδώ στο Σότσι σήμερα.

»Πράγματι, κατά την τελευταία επίσκεψή σας στην Αθήνα τον Οκτώβρη είχα εκφράσει την επιθυμία να συναντηθούμε, αν εσείς θα θέλατε, σε αυτή την περιοχή όπου υπάρχουν πολίτες ελληνικής καταγωγής.

»Το ελληνικό στοιχείο ήρθε σε αυτή την περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια και νομίζω είχε μια πολύ σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία αυτού που είναι η μεγάλη σημερινή Ρωσία.

»Θα τους συναντήσω μετά την επίσκεψή μου και είναι για μένα τεράστια χαρά, σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία.

»Όπως ευχαριστώ που σημειώνετε την παροχή από την Ελλάδα, από το Βυζάντιο, της δυνατότητας μετατροπής του αλφαβήτου σε σλαβικό αλφάβητο εδώ και πάρα πολλούς αιώνες.

»Η αναφορά στην ιστορία δείχνει το βάθος της σχέσης μας και είναι μεγάλη η ευκαιρία για μένα να συζητήσω μαζί σας και τα διμερή και τα περιφερειακά θέματα με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μια ακόμα πιο δυνατή σχέση και να κατανοήσουμε τα ευρύτερα ζητήματα.

»Και πάλι σας ευχαριστώ για την πολύ σημαντική ευκαιρία».

Δεσμοί ιστορικοί και πολύ-επίπεδοι

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Νίκος Δένδιας είπε στις κοινές δηλώσεις:

«Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή και χαρά που με υποδέχεται σήμερα, εδώ στο Σότσι, ο αγαπητός Υπουργός, λίγους μήνες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και τον ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία του.

»Άλλωστε, εδώ στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, βρισκόμαστε σε μία περιοχή η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία εδώ και 2.500 χρόνια και – όπως είπε ο Υπουργός – υπάρχει ευημερούσα ελληνική κοινότητα, την οποία θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω αύριο, στο Γκελεντζίκ και στην Ανάπα.

»Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και θα ήθελα και με αυτή την ευκαιρία να εκφράσω στη Ρωσία την ευγνωμοσύνη μας για την ιδιαίτερη συνεισφορά της στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

»Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιστορικοί και πολύ-επίπεδοι.

»Άλλωστε, ευελπιστούμε να πραγματοποιηθούν φέτος όσες περισσότερες εκδηλώσεις είναι δυνατόν στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας για να υπογραμμιστεί αυτή η σχέση.

»Σήμερα συζητήσαμε εκτενώς για τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεών μας σε διάφορους τομείς, χτίζοντας πάνω σε συζητήσεις που είχαμε το περασμένο φθινόπωρο στην Αθήνα, αλλά και στις επαφές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος μας έκανε την τιμή να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας μας.

»Στον οικονομικό τομέα υπάρχουν μεγάλες προοπτικές.

»Μάλιστα, ξεκινάμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο, διότι ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συζητήσαμε τις προοπτικές ρωσικών επενδύσεων.

»Είχα την ευκαιρία να τονίσω την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τουρισμό ως ένα τομέα που συνδέει τις χώρες μας, αλλά έχει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.

»Εμείς, εδώ και μια εβδομάδα, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ.

»Όμως, ζήτησα από τη ρωσική πλευρά να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

»Επαναλαμβάνω το θέμα αυτό και στο δημόσιο λόγο, όπως το ζήτησα έντονα και κατ’ ιδίαν από τον κ. Υπουργό.

»Το σύνολο των διμερών θεμάτων και της συνεργασίας μας θα συζητηθεί ξανά κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία, κάτι που ελπίζουμε να γίνει εντός του έτους.

»Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα θέματα στην ευρύτερη περιφέρεια.

»Ενημέρωσα τον Υπουργό για τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

»Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μίας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

»Τόνισα και πάλι τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευρά για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που ο Υπουργός μου επανέλαβε και κατά τις σημερινές συζητήσεις μας.

»Επίσης, εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό.

»Εξέφρασα την ανησυχία μου για το γεγονός ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της Οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μία πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

»Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου, είναι τεράστιας σημασίας.

»Είχαμε, τέλος, μία ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

»Οι σχέσεις αυτές δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία, γιατί εμείς αποδίδουμε σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων.

»Θέλω να υπενθυμίσω εδώ ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας υπογράφηκε πριν από 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στο νησί από το οποίο κατάγομαι, στην Κέρκυρα.

»Και κατά μία περίεργη συγκυρία, έστω και αν δεν είχα καμία ενασχόληση τότε με τα πολιτικά, ήμουν παρών στην τελετή αυτής της υπογραφής, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

»Επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση.

»Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

»Για αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων. Αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος.

»Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό είναι και το συμφέρον της Ρωσίας, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινές προκλήσεις.

»Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράφηκε στην Κέρκυρα πριν τρεις δεκαετίες.

»Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

»Θα συνεχίσει να τονίζει, όμως, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση – την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

»Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας