“Κουρεύουν” το αφορολόγητο με υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος

1202
αφορολόγητο

Το αφορολόγητο όριο των 8.676€ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά (ή σε απόλυτους αριθμούς μείωση φόρου 777€ με το νέο συντελεστή 9%) “κουρεύεται”, με πρόσθετη μάλιστα επιβάρυνση, αν ο πολίτης δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές καταναλωτικές αποδείξεις ίσες με το 30% όλων αθροιστικά των εισοδημάτων του.

Αν, μάλιστα, ο φορολογούμενος συγκεντρώσει αποδείξεις που υπολείπονται του 30% του εισοδήματος του τότε για το ποσό της διαφοράς θα φορολογηθεί με τον εξοντωτικό συντελεστή του 22%.

Το σκεπτικό που εμφανίζει του Υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει το πλαφόν του 30% είναι η καταπολέμηση τάχα της φοροδιαφυγής. Είναι αδιανόητο όμως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να παραπέμπεται και μάλιστα τιμωρητικά στους πολίτες αλλά και πέραν αυτού είναι ακόμα περισσότερο αδιανότητο να υπάρχουν συντελεστές ΦΠΑ σε ουράνια ύψη της τάξης του 24% και να πιστεύουν οι φορολογικές αρχές ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, θα αποφύγουν την πρόκληση είτε της μη είσπραξης αυτού του ΦΠΑ είτε της μη απόδοσής του.

Θα επαναλάβουμε για άλλη μιά φορά απ’ αυτές τις στήλες ότι η διέξοδος είναι μονοψήφιοι συντελεστές ΦΠΑ και μηδενικοί για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με αυστηροποίηση των ποινών για μη είσπραξη ή απόδοσή του νέου ΦΠΑ και αυτεπάγγελτη δίωξη και ένα χρόνο φυλάκιση. Όπως έχει τονιστεί στην Iksra σε μιά τέτοια περίπτωση αφενός θα ενισχυθούν κατανάλωση και ανάπτυξη, ενώ δεν θα μειωθούν κατά πάσα πιθανότητα τα έσοδα του δημοσίου.

Φορολογικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι το μέτρο του 30% ηλεκτρονικές αποδείξεις, αν προσθέσουμε και τις αποδείξεις που εξαιρούνται στο συνυπολογισμό για το κτίσιμο του αφορολόγητου και οι οποίες δεν ανακοινώνονται στο σύνολό τους (π.χ ενοίκια, αγορές αυτοκινήτου, ακινήτων κλπ κλπ), λόγω των σοβαρών δυσκολιών για την επίτευξη του, οδηγεί ευθέως στο “κούρεμα” του αφορολόγητου και στην περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Φυσικά η κυβέρνηση έσπευσε να προστατεύσει από τους κινδύνους αυτούς τα υψηλά εισοδήματα, εξαιρώντας από το 30% όσους έχουν εισόδημα πάνω από 67.000€, θέτοντας σε αυτήν την περίπτωση πλαφόν 20.000€ αποδείξεις για το κτίσιμο του αφορολόγητου όσα εκατομμύρια και αν δηλώνει ως εισόδημα ο φορολογούμενος! Αυτό θα πει εξουθένωση για τους φτωχούς και ειδική μέριμνα για τους πλούσιους.

Έχουμε ένα τερατώδες και άδικο φορολογικό σύστημα που δίνει στο κράτος έσοδα μαμούθ πάνω από το 40% του ΑΕΠ (!), έσοδα που έχουν ελάχιστο αναπτυξιακό και κοινωνικό αντίκρισμα.

Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά προβλήματα που καθηλώνουν την χώρα.

 

Β.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας