ΚΚ Τουρκίας: Δημοψήφισμα τυραννίας και απάτης

2524
δημοψήφισμα

Αυτό το δημοψήφισμα φέρει τα σημάδια της τυραννίας και της απάτης”. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) που καλεί την εργατική τάξη και το λαό της χώρας “να ενωθεί, να δράσει οργανωμένα και να μη δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα”. Η αντίδραση του TKP ήρθε μόλις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση Erdogan και την οριακή επικράτηση του “Ναι” με 51.4%.
Το ΚΚ Τουρκίας χαρακτηρίζει “κοροϊδία του λαού” τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, επισημαίνοντας τις προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος και το γεγονός ότι θεωρήθηκαν έγκυρα και ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδες. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Είναι μάταιο για το AKP (σ.σ: το κυβερνών κόμμα), το οποίο διοικεί τη χώρα σύμφωνα με τα συμφέροντα των εχθρών του εργαζόμενου λαού, τις καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια, να προσπαθεί ακόμη μια φορά να επιβιώσει βασιζόμενο σε αυτές τις δυνάμεις”.
Της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ακολούθησε σωρεία αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, με τους Τούρκους κομμουνιστές να πρωτοστατούν. “Η πιθανότητα να δεχθεί η κοινωνία το “Ναι” είναι μηδενική” υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του TKP που επισημαίνει το γεγονός ότι η ψήφος υπέρ του “Όχι” κυριάρχησε στα μεγάλα αστικά κέντρα (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη) τα οποία θεωρούνταν εκλογικά προπύργια της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚ Τουρκίας- παρά το όργιο κυβερνητικής τρομοκρατίας και της απαγόρευσης συγκεντρώσεων που του επιβλήθηκε- βγήκε τις προηγούμενες μέρες στους δρόμους, καλώντας το λαό σε απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Το σύνθημα του TKP ήταν “Yetmez ama Hayir” (“Όχι”, αλλά αυτό δεν αρκεί), αναδεικνύοντας ότι, πέραν της αρνητικής ψήφου στο δημοψήφισμα, προέχει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία του. Με το σύνθημα “Boyun Egme” (Μην παραδίνεσαι) και την προσπάθεια να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη για γενικότερη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα, το TKP συνεχίζει, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, την προσπάθεια για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό της γειτονικής χώρας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

Η Τουρκία, μετά το οριακό και αμφισβητούμενο “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα, μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή μεγαλύτερης αστάθειας στην περιοχή.

Μετά το τουρκικό δημοψήφισμα πιο επιτακτική η ανάγκη για μια Ελλάδα χωρίς ξένες κηδεμονίες, κυρίαρχη, με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολιτική ισότιμης αντιμετώπισης της Τουρκίας, χωρίς σύνδρομα και φοβίες.

Μετά το οριακό και αμφισβητούμενο “Ναι” στο τουρκικό δημοψήφισμα, που αναδεικνύει μια κατακερματισμένη και με αβέβαιο μέλλον Τουρκία, ως αναδυόμενη δεσποτεία του Erdogan, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στην χώρα μας μια ανατροπή που θα μας βγάλει από τη μνημονιακή κηδεμονία και θα αναδείξει μια Ελλάδα κυρίαρχη, με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και με μια διαφορετική αντιμετώπιση της Τουρκίας, που θα βασίζεται στην ισοτιμία και τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Είναι καιρός η χώρα μας να εγκαταλείψει τα σύνδρομα φοβίας έναντι της Τουρκίας και την αίσθηση ομηρίας απέναντι στην αναθεωρητική στρατηγική της, τα οποία διακατέχουν το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και τα οποία συχνά διανθίζονται από μέρους του με βλαπτικούς λεκτικούς λεονταρισμούς και επιζήμιες σπασμωδικές ενέργειες.

Επιπροσθέτως, αποτελεί όνειδος και έσχατη κατάπτωση για τις κατεστημένες δυνάμεις να χρησιμοποιούν διαχρονικά και κατά κόρον και ιδιαίτερα σήμερα, την τουρκική απειλή για να εκβιάζουν τον ελληνικό λαό στην υποταγή και την δουλοπρέπεια, επισείοντας αβάσιμα και διαρκώς πως το τίμημα της αποτίναξης της ιμπεριαλιστικής κηδεμονίας επί της χώρα μας θα έχει επικίνδυνες εθνικές συνέπειες λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας.

Σημειώνω, πάντως, την υποκρισία των ηγετικών κύκλων της ΕΕ, οι οποίοι αντιδρούν στο καθεστώς των υπερεξουσιών του Ερντογάν όχι για λόγους δημοκρατίας αλλά γιατί οι αντιδημοκρατικές εξελίξεις στην Τουρκία δεν βρίσκονται κάτω από τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχό τους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το σκληρό δικτατορικό καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο αλλά και μια σειρά άλλων τυραννικών καθεστώτων στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, τα οποία ένθερμα υποστηρίζει το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Σήμερα, που η Ευρώπη παρακμάζει και χάνει έδαφος. Σήμερα, που ολόκληρη, σχεδόν, η περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής γνωρίζει μια κλιμακούμενη και γεμάτη κινδύνους αποσταθεροποίηση, ενώ η Τουρκία, σε κρίση και κατακερματισμένη, τείνει να καταστεί πάλι ο μεγάλος ασθενής και το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα περισσότερο νέους ριζοσπαστικούς προσανατολισμούς στην πορεία της και στην εξωτερικής της πολιτική.

Το συμπέρασμα για την χώρα μας από το δημοψήφισμα της Τουρκίας, συνίσταται σε ένα, ούτως ή άλλως, επίκαιρο μήνυμα για μια νέα Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια, λιτότητα και δορυφοριοποιήσεις, που θα ακολουθεί μια πολιτική ισότιμων σχέσεων με την Τουρκία, πράγματα που συνιστούν ακλόνητα θεμέλια για την ασφάλεια και την προκοπή της χώρας μας και την απόκτηση από μέρους της μιας νέας θέσης μεγάλης επιρροής στην ευρύτερη περιοχή μας για τη συνεργασία, την ειρήνη, την σταθερότητα και την υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας