Κινητοποίηση των εργαζομένων για την διάσωση της Βιομηχανίας Ζάχαρης

1230
εβζ

«Φρένο» στην συσκευασία, εξαγωγή και όποια διακίνηση ποσοτήτων ζάχαρης από το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στο Πλατύ Ημαθίας, έβαλαν από σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ζητώντας από τη διοίκηση της ΕΒΖ ενημέρωση για τους όρους της απαράδεκτης σύμβασης που έχει υπογραφεί με την Royal Sugar.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, τόνισε ότι «ενώ τον Μάρτιο η Royal Sugar είχε καταθέσει πρόταση για την αγορά ποσοστήτων ζάχαρης από την ΕΒΖ προς 370 ευρώ/τόνο, και δεν είχε γίνει αποδεκτή, τελικά φτάσαμε στην εποχή που η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών ανέλαβε να αποπληρώσει τις οφειλές των τευτλοκαλλιεργητών για τις ποσότητες που παρέδωσαν στην εταιρεία το 2017.

Και έτσι, η Royal Sugar, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, αγόραζε τον περασμένο μήνα ζάχαρη από την ΕΒΖ προς 330 ευρώ την 25κιλη συσκευασία και προς 300 ευρώ το big pack του ενός τόνου. Διερωτόμαστε, ποια είναι τα οφέλη της σύμβασης για την ΕΒΖ, όταν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας η Royal Sugar προμηθεύεται ζάχαρη από την βιομηχανία με σιλοφόρα οχήματα προς 280 ευρώ/τόνο και μαθαίνουμε δε, ότι έχουν υπογραφεί πιστωτικά για ποσότητες προς 260 ευρώ/τόνο

Παράλληλα, ο κ. Βαρκάκης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι «ύστερα και από τη δήλωση που μας έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ ότι η ρευστότητα της εταιρείας, της φτάνει μέχρι τον Ιούλιο. Μετά τι θα γίνει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων της βιομηχανίας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «τον τελευταίο μήνα πληρωνόμαστε με προκαταβολές».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, αύριο, στις 8 το πρωί, οι εργαζόμενοι έχουν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Παναγιώτη Καραχάλιο, προκειμένου να τους ενημέρωσει για σειρά θεμάτων, πριν γίνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αμέσως μετά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καραχάλιος, «αύριο στις 8 το πρωί, οπότε και θα έρθουν με πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΒΖ οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, θα δοθούν οι απαντήσεις, ώστε να λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις που έχουν δημιουργηθεί».

Αναφορικά με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Καραχάλιος, σημείωσε, ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία.

Στο μεταξύ τις προηγούμενες μέρες έγινε συνάντηση του Παν. Λαφαζάνη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), η οποία λόγω πλήρους εγκατάλειψης από την κυβέρνηση και παντελούς έλλειψης σχεδίου, πνέει τα λοίσθια.

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε στους εργαζόμενους ότι «η ΕΒΖ μπορεί να σταθεί στα πόδια της με ένα σχέδιο ανασυγκρότησής της και συνεργειών και συνεργασίας με ξένες εταιρείες, κάτι που προωθείτο επί υπουργίας μου, με ένα πλάνο χρηματοδότησης από την υπό εκκαθάριση “κακή Αγροτική Τράπεζα” και φυσικά με την διαγραφή των δυσβάστακτων αλλά ανύπαρκτων απαιτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς απέναντί της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας