Κατά 75% έχει ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2

859
nord

Το μεγαλόπνοο project του Nord Stream 2 έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, καθώς για την ολοκλήρωση του έργου απομένει μόλις το 25% των συνολικών εργασιών.

Κατά 75% έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

«Συνολικά 1.855 χιλιόμετρα του αγωγού αερίου έχουν τοποθετηθεί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, στα ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας. Πρόκειται περίπου για το 75% του συνολικού μήκους των δύο γραμμών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Έχουμε προχωρήσει στην τοποθέτηση του τελευταίου 25% του αγωγού, με τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί στα ύδατα της Γερμανίας και της Φινλανδίας. Η τοποθέτηση του αγωγού συνεχίζεται στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας. Η κατασκευή στα παράκτια τμήματα του έργου, σε Γερμανία και Ρωσία, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο».

Στην πρόοδο του έργου αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. «Ο Nord Stream 2 έχει προχωρήσει στο τελευταίο τέταρτο».

Ο δίδυμος αγωγός θα διέρχεται των χωρικών υδάτων ή των ΑΟΖ των Δανίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Σουηδίας. Μέχρι στιγμής, μόνο η Κοπεγχάγη δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για την κατασκευή του Nord Stream 2.

Το project αποτελεί κοινοπραξία της Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: ENGIE (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Shell (Ολλανδοβρετανική), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Ο αγωγός θα ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής, μεταφέροντας ρωσικό αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Το έργο, ωστόσο, έχει τύχει της αντίδρασης μίας σειρά χωρών, και ιδίως της Ουκρανίας, η οποία ισχυρίζεται ότι η Μόσχα σχεδιάζει να στερήσει από το Κίεβο τα έσοδα μεταφοράς του αερίου.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο πώλησης υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιμένουν ότι το project αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα, η οποία – σε κάθε περίπτωση – αρνείται τους παραπάνω ισχυρισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας