Ισχυρή ΛΑ.Ε για να υπάρξει πραγματική αντιπολίτευση στη Βουλή και εναλλακτική λύση

2566
απάτη
Συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε, στα ΝΕΑ και στον δημοσιογράφο Δημ. Μανιάτη.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Παν. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

 1. Αντιδράσατε αμέσως και με οξύ τρόπο στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Γιατί και πού διαφωνείτε με την απόφαση της κυβέρνησης.
 • Απάντ.: Ασφαλώς και αντέδρασα αμέσως στις πρωτοφανείς απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την χώρα μας. Θα προσέθετα, μάλιστα, ότι ήμουν ο μόνος, μαζί με την ΛΑ.Ε, που αποδοκίμασε αυτές τις απελάσεις, όταν όλοι οι άλλοι στο πολιτικό σκηνικό συγκατένευαν ή μάσαγαν τα λόγια τους. Οι απελάσεις αυτές ήταν μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Μια επιλογή ρήξης με την Ρωσία και μια επιλογή ακραίας δουλοπρέπειας προς τους πιο ψυχροπολεμικούς κύκλους των ΗΠΑ. Τσίπρας – Κοτζιάς, με αρχιτέκτονα τον Τζέφρι Πάιατ, θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Ουκρανία του Νότου.

2. Πολλοί βλέπουν σε εσάς την προσπάθεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να δεθεί στο ρωσικό άρμα ή να στρίψει προς τα εκεί για την στρατηγική της έναντι των τότε εταίρων. Τι απαντάτε αλήθεια;

 • Απάντ.: Δεν επιδίωξα ποτέ ούτε επιδιώκω να βάλω την Ελλάδα σε κανένα ρωσικό άρμα. Αντίθετα, θέλω μια Ελλάδα δημοκρατική, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, χωρίς κηδεμόνες και «προστάτες», η οποία δεν θα είναι στο άρμα κανενός κα θα ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με αποκλειστικό γνώμονα εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Αν προσπαθώ για μια αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση συνεργασίας της χώρας μας με την Ρωσία, στην βάση αμοιβαίου οφέλους, αυτό το κάνω διότι μια τέτοια σχέση είναι απόλυτα αναγκαία για να μπορέσουμε να απαγκιστρωθούμε από την ασφυκτική εξάρτηση των ΗΠΑ και της Γερμανικής ΕΕ.

3. Γεωστρατηγικά πως βλέπετε να εξελίσσεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ Ρωσίας. Ακούγονται και απόψεις που λένε πως πιθανώς τα έχουν βρει

 • Απάντ.: Στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται, υπάρχουν δύο γραμμές για την στάση τους απέναντι στην Ρωσία. Η μια στρατηγική είναι πιο νηφάλια και επιδιώκει ενός είδους συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών και ένα κάποιο έλεγχο των μεταξύ αντιπαραθέσεων.

Η άλλη στρατηγική, την οποία ακολουθούν και οι πιο ισχυροί κύκλοι των ΗΠΑ, προωθεί την αναβίωση ενός είδους νέου ψυχρού πολέμου απέναντι στη Ρωσία. Εύχομαι να κυριαρχήσει η πρώτη στρατηγική στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παγκόσμιας καταλλαγής των συγκρούσεων για το καλό της ανθρωπότητας. Είναι τραγικό, πάντως, ότι η Ελλάδα των Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου έχει κάνει στροφή τελευταία προς τους πιο μισαλλόδοξους κύκλους των ΗΠΑ.

4. Μια γενική γνώμη για την Συμφωνία των Πρεσπών.

 • Απάντ.: Τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τη χαρακτήριζα ως μία Συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ. Η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σημαίνει μία χώρα «κλωτσοσκούφι» των ΗΠΑ και επομένως επικίνδυνη για την περιοχή μας. Τονίζω, επίσης, ότι η λεγόμενη «σύνθετη» ονομασία, υπονομεύεται εάν δεν ακυρώνεται, από την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «Μακεδονικής ιθαγένειας», ενώ οι αλλαγές στο Σύνταγμα προς ακύρωση αλυτρωτικών βλέψεων της γείτονος επαφίενται αορίστως σε ό,τι κρίνει ως τέτοιες η ΠΓΔΜ.

5. Όσοι διαδήλωσαν ανήκαν στο εθνικιστικό τόξο και μόνον;

 • Απάντ.: Σε διαδηλώσεις ενάντια στη «Νατοϊκή Συμφωνία των Πρεσπών», με προοδευτικό περιεχόμενο και στόχο Βαλκάνια ειρήνης και συνεργασίας, συμμετείχε και η ΛΑ.Ε μαζί με άλλες αριστερές και προοδευτικές οργανώσεις. Από κει και πέρα και σε άλλα ογκώδη συλλαλητήρια, είναι προφανές ότι αυτοί που συμμετείχαν δεν είναι, αλοίμονο, όλοι εθνικιστές και ακροδεξιοί αλλά κατά μεγάλο μέρος τους πατριώτες και δημοκράτες.

6. Στις 21 Αυγούστου θα πείτε μια καλή κουβέντα για το εξιτήριο από το μνημόνιο;

 • Απάντ.: Αν παίρνει η χώρα στις 21 Αυγούστου κάποιο εξιτήριο αυτό είναι μόνο εξιτήριο για την είσοδό της στο τέταρτο μνημόνιο. Αυτό το τέταρτο μνημόνιο έχει ήδη ψηφισθεί και περιλαμβάνει την δραστική περικοπή των συντάξεων, την μείωση του αφορολόγητου, το ξεπούλημα όσων δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων έχουν απομείνει, πανύψηλα πρωτογενή πλεονάσματα, άγριες «μεταρρυθμίσεις» και σκληρή εποπτεία και λιτότητα αορίστου χρόνου.

7. Τίθεται  πολιτικά ζήτημα με το ηθικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόθεση της εταιρείας των αδελφών Τσίπρα;

 • Απάντ.: Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μπορεί να γίνει λόγος σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα; Δεν μπορεί να μιλάει αυτή  η κυβέρνηση για ηθικό πλεονέκτημα όταν έχει καταλύσει τη δημοκρατία, μετατρέποντας το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, όταν έχει ξεπουλήσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της και έχει προδώσει την λαϊκή εντολή που έλαβε. Το ηθικό πλεονέκτημα μίας τέτοιας κυβέρνησης που δίνει γη και ύδωρ σε μία νέα αποικιοκρατία σε βάρος της χώρας έχει τελειώσει προ πολλού.

8. Πώς θα κινηθεί η ΛΑ.Ε στο κομμάτι μιας δυναμικής αντεπίθεσης προσεχώς και εκλογικά;

 • Απάντ.: Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι έτοιμη για μία νέα ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και κινηματική αντεπίθεση από τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη και με πρώτο σταθμό την made in USA ΔΕΘ. Κινηματικά θα προσανατολισθούμε σε όλα τα μέτωπα των κοινωνικών προβλημάτων με μεγαλύτερο δυναμισμό, συγκρουσιακό πνεύμα και εφευρετικότητα. Πολιτικά θα πάρουμε νέες πρωτοβουλίες για το μεγάλο αναγκαίο μέτωπο αριστερών, πατριωτικών, προοδευτικών, δημοκρατικών, αντισυστημικών δυνάμεων. Εκλογικά θα έχουμε ως στόχο να αποκτήσει η Βουλή πραγματική αντιπολίτευση και μάλιστα με άμεση προοπτική ανατροπής, γιατί σήμερα αντιπολίτευση στη Βουλή δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ισχυρή ΛΑ.Ε στη Βουλή και ισχυρό μέτωπο ανατροπής.

2 Σχόλια

 1. Ερώτηση:Πως συνδυάζεται 1)πατριωτικό μέτωπο και 2)ισχυρή ΛΑ.Ε. στη Βουλή; Ακούγεται κάπως, “μιλάμε για μέτωπο”-“δουλεύουμε για είσοδο σε Βουλή και Ευρωβουλή”.

  • Μάλλον συνδέετε πράγματα που δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφετε. Πρώτα απ’ όλα η ΛΑ.Ε δεν μίλησε ποτέ για «πατριωτικό μέτωπο» ή, ορθότερα, για μέτωπο που θα περιορίζεται μόνο στα όποια «πατριωτικά» χαρακτηριστικά. Μιλάει για μέτωπο με ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά, δημοκρατικά, αντιμνημονιακά ΚΑΙ πατριωτικά χαρακτηριστικά, που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Η είσοδος της ΛΑ.Ε (ή ενός μετώπου στο οποίο θα συμμετέχει και η ίδια) είναι ένα πρόσθετο μέσο που θα βοηθήσει στην άσκηση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ αντιπολίτευσης ΚΑΙ μέσω των (αστικών μεν, πλην διόλου αμελητέων) υπαρχόντων θεσμών. Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά δεν είναι και διόλου δευτερεύον ζήτημα. Το πόσο έλειψε η φωνή της ΛΑ.Ε από την ελληνική Βουλή φάνηκε περίτρανα κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίδο. Αντίθετα, το πόσο πολύτιμη και παρεμβατική ήταν η παρουσία της ΛΑ.Ε στην Ευρωβουλή φάνηκε από την τεράστια, σε όγκο και ποιότητα, δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία 4 χρόνια ο Ν. Χουντής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας