Θρασύτατος Τατάρ προς Γκουτέρες:-Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη εξαιτίας ελληνοκυπριακής κατοχής

646
Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη εξαιτίας ελληνοκυπριακής

«Το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών είναι μια αποδεκτή ιστορική πραγματικότητα στην Κύπρο», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατοχή από τους… Ελληνοκύπριους

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο λόγος που συγκροτήθηκαν δύο χωριστές διοικήσεις με διοικητικά και δικαστικά όργανα, είναι ο τερματισμός του κοινού κράτους που είχε δημιουργηθεί το 1960 από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, με την κατοχή το 1963 του συνταγματικού συνεταιρισμού από τους Ελληνοκύπριους.

Γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ, για την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Τατάρ και του κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι αυτή διήρκεσε περίπου μισή ώρα και έγινε σε εποικοδομητικό και ειλικρινές κλίμα.

Σε αυτήν τη δήλωση που αναφέρεται στο περιεχόμενο της συνομιλίας Τατάρ – Γκουτέρες, η κα Ντογρούγιολ προσθέτει πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε στη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Τουρκίας, ΗΒ και Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε ότι στην Κύπρο υφίστανται δύο αυτόνομες διοικήσεις, σημειώνοντας ότι «τα δύο κράτη στο νησί εντός των συνόρων τους, εργάζονται εδώ και μισό αιώνα σχεδόν για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των λαών τους».

Η «πραγματικότητα»

Υπό το φως της «πραγματικότητας» ότι αυτά δεν μπορούν να αναιρεθούν, ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει στη βάση των υφιστάμενων δύο κρατών και της κυριαρχικής ισότητας.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε στον ΓΓ, σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου του, ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης που ξεκίνησαν στη Βηρυτό το 1968 και συνεχίζονται για πάνω από μισό αιώνα τώρα, κατέληξαν σε αποτυχία λόγω της «αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αρνείται να μοιραστεί την εξουσία, τη διοίκηση και την ευημερία στο νησί με τους Τουρκοκύπριους».

Αυτό το διάστημα οι Τουρκοκύπριοι «εγκλωβίστηκαν σε απάνθρωπη απομόνωση και αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, προβάλλοντας στον κ. Γκουτέρες τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ανάγκη νέας διαπραγματευτικής βάσης στην Κύπρο ανάλογη με τις πραγματικότητες των ημερών μας και ενάντια στην αμετάβλητη νοοτροπία επικυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ισότητα δύο κρατών…

«Ενας δίκαιος, ρεαλιστικός και βιώσιμος συμβιβασμός πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και τη συνεργασία δύο κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς», είπε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τουρκοκύπριου ηγέτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να ανέφερε στον κ. Τατάρ ότι γνωρίζει τη στάση και το τι θέλει η τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτήν τη στάση της στη συνάντηση 5 + ΟΗΕ, εκφράζοντας την προσδοκία του ότι θα φτάσουν οι πλευρές σε συμφωνία για κοινό έδαφος που θα επιτρέψει τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γκουτέρες φέρεται επίσης να είπε ότι προτιμά η 5 + ΟΗΕ άτυπη συνάντηση να γίνει στη Νέα Υόρκη, αλλά ο τόπος και ο χρόνος εξαρτάται από τις ρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στην Covid 19 και θα ενημερώσει τις πλευρές όταν ξεκαθαρίσει το θέμα.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας