Ρωσία αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις στη Συρία κατά επανέναρξης της τουρκικής επιχείρησης

1071
ρωσία

Πρόσθετες δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύσσει η Ρωσία στη βόρεια Συρία, εν μέσω των τουρκικών απειλών περί επανέναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης στη συρο-τουρκική μεθόριο.

«Πρόσθετες μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύσσονται, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή των συριακών συνόρων» ανακοίνωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Πρόσθεσε δε, ότι θα δημιουργηθούν υπαίθρια νοσοκομεία, προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Ο Ρώσος αξιωματούχος, επιπλέον, υπενθύμισε ότι η ρωσική επιχείρηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν λάβει μέτρα, με στόχο την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, οι οποίες καταστράφηκαν ή επλήγησαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Μόσχα είναι απολύτως προσηλωμένη και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Σότσι για τη Συρία – μία συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αφήσει αιχμές για την Τουρκία, σημειώνοντας τα εξής:

«Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι η Ρωσία φέρεται να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όπως και οι απειλές περί επανέναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, έτυχαν αμηχανίας εκ μέρους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας».

Εξήγησε ειδικότερα, ότι η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (σ.σ. Τούρκος ΥΠΕΞ) περί πιθανής συνέχισης των εχθροπραξιών, «μπορεί μόνο να συμβάλει στην όξυνση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και όχι στην άμβλυνση, όπως αναφέρεται στο κοινό μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ ότι έχουν αποτύχει να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για την απόσυρση των Κούρδων μαχητών του YPG, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί ως «τρομοκράτες», σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι η Τουρκία θα «πράξει οτιδήποτε είναι απαραίτητο», προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «παρότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες στη Συρία, προσπαθεί να τις επιλύσει μέσω της διαπραγμάτευσης με τους φίλους Ρώσους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας