Η προδοτική κυβέρνηση με νέο πραξικόπημα, χωρίς καμιά δημοκρατική εξουσιοδότηση, υπόγραψε και νέο καταστρεπτικό Μνημόνιο

4992
Obama

Συνένοχοι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Πραξικοπηματικά, παράνομα και αντισυνταγματικά, χωρίς καμιά λαϊκή εξουσιοδότηση και δημοκρατική νομιμοποίηση, η προδοτική κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου υπόγραψε σήμερα, αποφράδα μέρα για τον τόπο, Συμφωνία με το κουαρτέτο.
Η κατάπτυστη αυτή Συμφωνία ισοδυναμεί με τέταρτο νέο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα καμιά χρηματοδότηση, αφού αυθαίρετα προϋποθέτει ότι η χώρα μετά το 2018 θα έχει βγει στις αγορές (!).
Η συμφωνία αυτή προβλέπει την δραστική μείωση έως 18%, από 1.1.2019 των συντάξεων και μεγάλο πετσόκομμα στο αφορολόγητο από 1.1.2020 ή ενδεχομένως από 1.1.2019. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, κύμα γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως προβλέπει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την πώληση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου, πράγματα που ισοδυναμούν με διάλυση και “λουκέτο” της ΔΕΗ.
Το 2018 προβλέπονται, επίσης, επώδυνα μέτρα ύψους 447 εκ. ευρώ που θα τα πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ευθύνες για την κατάπτυστη και προδοτική Συμφωνία – 4ο Μνημόνιο οι οποίες είναι και πολιτικές και ποινικές και μάλιστα βαρύτατες, δεν φέρνει μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα.
Εξίσου πελώριες ευθύνες φέρουν και όλα τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης, τα οποία πίεζαν για άρον – άρον και άνευ όρων υπογραφή Συμφωνίας.
Σήμερα, αν διαφοροποιούνται υποκριτικά το πράττουν μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου και για να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα της εξουσίας.
Στην ουσία όλος ο μνημονιακός κόσμος είναι μια πολιτική συμμορία εθελόδουλων, ένα είδος πολιτικής “μαφίας” με παρακλάδια που ομνύει σε ξένα κέντρα.
Τα πολιτικά “παρακλάδια” αυτής της “μαφίας” διαπληκτίζονται πολιτικά μόνο και μόνο για την κατάκτηση και την νομή της εξουσίας, των προνομίων και των λαφύρων της, ενώ έχουν το ίδιο πρόγραμμα καταστροφής: τα μνημόνια της νεοαποικιοκρατίας.
Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις των κομμάτων της μνημονιακής αντιπολίτευσης, τα οποία προσπαθούν με τρικ να διαχωρισθούν από το νέο κυβερνητικό μνημόνιο αλλά δεν τολμούν να πουν ότι δεν είναι νόμιμο, δεν το αναγνωρίζουν και πως δεν θα το εφαρμόσουν και θα το ακυρώσουν αν έρθουν στην κυβέρνηση.
Τσίπρας, όμως και Μητσοτάκης είναι πιο μνημόνια από το μνημόνιο!
Μείωση έως 18% σε κύριες και επικουρικές – Από την 1η Ιανουαρίου 2019 στα 5.681 ευρώ το αφορολόγητο – Στη Βουλή την άλλη εβδομάδα τα πολυνομοσχέδια
«Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα» δήλωσε λίγο πριν τις 06.00 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ξύπνημα με μια κατάπτυστη συμφωνία, κλείνει την ατέρμονη αξιολόγηση αλλά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο μεγαλύτερου πόνου και καταστροφής για την χώρα.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες άρχισαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς.
Σημαίνει επίσης ότι προωθούνται τις επόμενες ημέρες τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που κατά πάσαν πιθανότητα θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:
-Από 1.1.2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει περισσότερους από ένα εκατ. συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία).
Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή η συνολική μείωση της σύνταξης λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%.
-Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο.
-Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
-Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
-Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
-Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
Τα λεγόμενα “θετικά” για τα μάτια του κόσμου, αντίμετρα
-Τα λεγόμενα “θετικά αντίμετρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει, πράγμα, σχεδόν, αδύνατον, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ” όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.
α) Φοροελαφρύνσεις:
■ μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ),
■ μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ),
■ προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά,
■ επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Αρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.
β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
■ αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
■ αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ)
■ σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
■ νηπιαγωγείο / βρεφονηπιακοί σταθμοί (έως 0,15% του ΑΕΠ)
■ μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ),
Υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις όπως:
■ για την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία κ.ά. (0,2%-0,3% του ΑΕΠ)
■ ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (έως 0,1%-0,2% του ΑΕΠ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας