Η Λαϊκή Ενότητα για την Παγκόσμια Μέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών

1246
βίας

Η 25η Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, βρίσκει τις γυναίκες στη χώρα μας, μετά από 8,5 χρόνια μνημονίων που ισοπέδωσαν εργασιακά, ατομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα, σε πολύ χειρότερη θέση από πριν. Η σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία, οι βιασμοί,  οι δολοφονίες που υφίστανται οι γυναίκες μέσα από την ενδοοικογενειακή βία, την πορνεία, το trafficking, τη σεξουαλική παρενόχληση, εντείνονται ακόμη περισσότερο σήμερα. Πολλές από τις παραπάνω καταστάσεις, βιώνουν οι γυναίκες και στους εργασιακούς χώρους.

Η ανεργία «κτύπησε» τις γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άνδρες, καθώς και η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί, με τα μειωμένα ωράρια και τους εξαϋλωμένους μισθούς, την ανασφάλιστη εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία, και φέτος, για πρώτη φορά, με τη νομιμοποίηση των απολύσεων λόγω εγκυμοσύνης, με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου!

Ο ασφυκτικός στραγγαλισμός της Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικών Υποδομών, έχουν δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τους όρους διαβίωσης των γυναικών, και τις αναγκάζουν, σε συνδυασμό και με την οικονομική ασφυξία, να παραμένουν εγκλωβισμένες σε παθολογικές οικογενειακές καταστάσεις, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και οι περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, που οδηγεί ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος στην μητρότητα για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, αφού ούτε  η νομοθεσία η οποία αυστηροποιείται ούτε οι υποδομές ( παιδικοί σταθμοί κλπ) δεν επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους και στις νέες γυναίκες να κάνουν οικογένεια.

Τη βία οι γυναίκες δυστυχώς την βιώνουν σε κάθε τους βήμα.

Βία είναι η ενδοοικογενειακή βία

Βία είναι η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας ειδικά σήμερα σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας που η αυθαιρεσία των εργοδοτών είναι μεγαλύτερη

Βια είναι η περικοπή μισθών και συντάξεων και ιδιαίτερα η περικοπή και η κατάργηση των συντάξεων χηρείας.

Βία είναι η επίθεση στον αδύναμο με ακραίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της καθαρίστριας στον Δήμο Βόλου, η οποία διέπραξε «έγκλημα» προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί για τα παιδιά της, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει όλη την αυστηρότητα και την μεροληψία ενός σκληρού και απόλυτα ταξικού συστήματος δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι οι οποίοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα να απαλλάσσονται και να τιμωρούνται με την μεγαλύτερη αυστηρότητα οι αδύναμοι και αυτοί που προσπαθούν στοιχειωδώς να επιβιώσουν.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αποφασιστικότητά της να παλέψει:

–       Για την ανατροπή όλων των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων, που οξύνονται από την μνημονιακή βαρβαρότητα

–       Για την ανατροπή όλων των διακρίσεων  σε βάρος των γυναικών και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνική καταγωγή

–       Για το δικαίωμα των γυναικών να αμύνονται ενάντια στους βιαστές τους και σε όσους τις παρενοχλούν σεξουαλικά

–       Ενάντια σε κάθε μορφής εκφασισμό της κοινωνικής ζωής

–       Για να μην μείνει η 53χρονη καθαρίστρια ούτε μία μέρα περισσότερο στη φυλακή.

–    Για την ενίσχυση των κρατικών υποδομών, για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την στήριξη των κακοποιημένων γυναικών

–    Για μέτρα στήριξης των ανέργων γυναικών, των γυναικών μονογονεϊκών και πολύτεκνες οικογένειες

–     Για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

–     Για καταβολή των συντάξεων χηρείας χωρίς προϋποθέσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας