Η εκτίναξη του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου προειδοποιεί για επάνοδο κρίσης χρέους

894
Η πραγματική αξία της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων στην 10ετία είναι 3,5% με 4% και όχι 1,51%

Η κρίση κρατικού χρέους θα επανέλθει στην Ελλάδα.
Η εκτίναξη του ελληνικού 10ετούς ομόλογου στο 1,51% πριν καν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων και παρά τις συνεχιζόμενες αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά ομολόγων όχι μόνο θα επιβαρύνει τις επερχόμενες εκδόσεις αφού θα πληρώσει πιο ακριβά τα επιτόκια η Ελλάδα… αλλά δημιουργούνται οι βάσεις για μια μελλοντική κρίση χρέους.
Eν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο του 2021 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κυμαινόταν στο 0,53% – κάτι το οποίο σημαίνει πως έχουμε μια αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 185%, παρά το γεγονός πως το χρέος της χώρας εξακολουθεί να είναι επιλέξιμο από την ΕΚΤ.

Με το χρέος στα 383 – 384 δισεκ. μαζί με τα repos…. η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο αρνητικό προσκήνιο, όχι άμεσα αλλά στο βάθος του τούνελ τα σύννεφα αρχίζουν να συγκεντρώνονται.
H κρίση χρέους που έρχεται και θα οξυνθεί θα αποδεκατίσει το πρόγραμμα Πανδημίας των 31 δισεκ. θα είναι ταφόπλακα για την προοπτική της Ελλάδος, η νέα κρίση κρατικού χρέους που μπορεί να μην έχει την διάσταση του 2015 αλλά θα αποτελεί ένα σοβαρό τροχοπέδη στην πορεία της Ελλάδος προς την κανονικότητα.
Ο συνδυασμός κρίσης χρέους με αύξηση επιτοκίων στα ομόλογα, όλα τα ομόλογα που θα επανεκδοθούν θα έχουν υψηλότερα επιτόκια από τις παρελθούσες εκδόσεις, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το μείγμα πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης… θα σβήσουν το φως που καίει αχνά στην ελληνική οικονομία.

Πως θα προκύψει η κρίση χρέους στην Ελλάδα;

Τα ελληνικά ομόλογα ως γνωστό έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ, αλλά όχι με την αξία τους.
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και αποφασίστηκε από το παράθυρο να ενταχθεί… λόγω της πανδημίας.
Έκτοτε η ΕΚΤ αγόρασε 35 δισεκ. ευρώ και το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια που ισχύει αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα έκδωσε στην πρωτογενή αγορά σχεδόν 25 δισεκ. ομόλογα, οπότε η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά αγόρασε, όλες τις εκδόσεις που δημοπρατήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και άλλα 10 δισεκ. που ήδη κυκλοφορούσαν στην αγορά.
Ως γνωστό η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει μόνο από την δευτερογενή και όχι από την πρωτογενή αγορά, πρέπει πρώτα να αγοραστούν από θεσμικούς επενδυτές τράπεζες, ταμεία funds και εν συνεχεία να αγοράσει η ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα Πανδημίας τελειώνει Μάρτιο 2022 και λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, δεν θα μπορέσει να επιμηκυνθεί.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συντηρήσει την Ελλάδα με τις επαναγορές ή να θέσει κάποια ειδική ρήτρα π.χ. με γεωγραφικά χαρακτηριστικά όταν έχει καλύψει τις αγορές σε μια χώρα να στρέφεται σε μια άλλη κ.α.
Οι προτεινόμενες λύσεις είναι ημίμετρα άπαξ και η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άπαξ και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία άνω του ΒΒΒ-

Η πραγματική αξία της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων στην 10ετία είναι 3,5% με 4% και όχι 1,51%

Το ελληνικό ομόλογο αναφοράς ή benchmark δηλαδή το 10ετές εμφανίζει επιτόκιο 1,51%.
Η πραγματικότητα είναι ότι θα αναρριχηθεί προς το 1,8%.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο Πρόγραμμα Πανδημίας το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 3,5% με 4%.
Παρατηρείται ότι και στο παράγωγο των ομολόγων το CDS το Credit Default Swaps έχει αναρριχηθεί στις 108 μονάδες βάσης, όσο αυξάνεται το ασφάλιστρο κινδύνου, τόσο αυξάνεται το ρίσκο χώρας.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν δικαιολογούν επιτόκια 0,6% ή 0,90% που υπήρχαν προ μηνών.
Χωρίς την χειραγώγηση από την ΕΤΚ τα ελληνικά ομόλογα στην 10ετία π.χ. θα είχαν επιτόκια 3,5% με 4%.

Αναπόφευκτη η κρίση χρέους

Η Ελλάδα με βεβαιότητα θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους ξανά.
Όσο ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος από το ονομαστικό ΑΕΠ και το κυριότερο τα επιτόκια των ομολόγων παραμένουν χαμηλότερα από το ονομαστικό ΑΕΠ… η κατάσταση θα παραμένει υπό έλεγχο.
Το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και επιτόκια 2,5%, ακόμη και με υποχρέωση να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για την εξυπηρέτηση του χρέους… οι κερδοσκόποι θα δουν την κερκόπορτα.
Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι το ελληνικό χρέος στα 384 δισεκ. μαζί με τα repos και το ΑΕΠ που θα κινηθεί χαμηλότερα των προσδοκιών… δεν δημιουργεί περιβάλλον ασφαλείας.

Η επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές και υπό όρους

Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα έγκαιρα.
Η απάντηση είναι αποκλείεται.
Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, θα φύγει από την κατηγορία junks bond ή ομόλογα σκουπίδια μετά τις εκλογές του 2023.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα ακόμη μια κλίμακα το 2022 και θα περιμένουν και τις εκλογές του 2023 για να αξιολογήσουν την Ελλάδα.
Εάν υπάρξει πολιτική κρίση στην Ελλάδα, σενάριο όχι απίθανο, δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Επίσης οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να παρακολουθούν – ξανά – το χρέος.
Ως γνωστό το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και οι εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους DSA αυτό επιβεβαιώνουν.
Μην καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις

2 Σχόλια

  1. Επειγει η απαιτηση πληρωμης των Γερμανικων αποζημιωσεων και η ακυρωση του ψευδοχρεους οπως απεδειξε ο Γεωργιος Κασιματης στην ομιλια του στην Βουλη τον Ιουνιο του2025 που υπαρχει στο υ tube.
    ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας