Η εκμετάλλευση  της ανθρώπινης δυστυχίας από το καθεστώς Ερντογάν

1111
κάτω

Η εκμετάλλευση  της ανθρώπινης δυστυχίας από το καθεστώς Ερντογαν και η αμηχανία της Ελληνικής κυβέρνησης και της συστημικής αντιπολίτευσης να πουν  τα «πράγματα με το όνομα τους» και να πράξουν τα δέοντα.

Στον 21ο αιώνα η επικοινωνιακή προπαγάνδα, η καθοδήγηση, η μεταφορά και η παραπληροφόρηση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών προς τα ελληνικά  σύνορα (θαλάσσια και επίγεια) από την Τουρκική κυβέρνηση, είναι σε εξέλιξη.

Υβριδικές μορφές επικοινωνιακού πολέμου, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή κύματα δυστυχισμένων προσφύγων που συρρέουν στα Ελληνικά σύνορα, αποτελούν ένα ισχυρότατο όπλο στην εποχή μας. Ακόμα και νεκρά βρέφη στα καραβάνια των προσφύγων, θα γίνουν εμπορικά και μιντιακα εκμεταλλεύσιμα από όλες τις πλευρές για να πετύχουν το δικό τους  μήνυμα .

Ταυτόχρονα οι ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό  της χώρας μας θα πληθαίνουν, προσπαθώντας να αποκτήσουν την φωνή  μιας «σοβαρής  Χρυσής Αυγής», όπως κάποτε ζήτησε συστημικός δημοσιογράφος.

Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης μαζικής προσφυγικής ροής για τα νεότερα ιστορικά δεδομένα της χώρας μας, γκρεμίζονται οι μύθοι της «Δυτικής αλληλεγγύης».

* Ο πρώτος μύθος, που καταρρέει παταγωδώς, είναι τα λεγόμενα «Ευρωπαϊκά  σύνορα». Οι συνεχείς αναφορές θεσμικών παραγόντων (χθεσινών και σημερινών συστημικών μέσων ενημέρωσης), εδώ και χρόνια, καλύπτουν δημαγωγικά την ανεπάρκεια των κυβερνήσεων της χώρας μας, να κατακτήσουν την λαϊκή κυριαρχία, στα χρόνια της  μνημονιακής λεηλασίας αλλά και των σημερινών γεωπολιτικών μνημονίων (πρόσφατη «αμυντική συνεργασία» Ελλάδας – ΗΠΑ ) . Θεωρούν οτι με τη συνεχή και πλέον  κουραστική θεωρία των λεγόμενων Ευρωπαϊκών συνόρων, ενισχύεται το αίσθημα ασφαλείας του Ελληνικού λαού. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αφού πολλαπλοί κίνδυνοι αναπτύσσονται και καραδοκούν.

* Ο δεύτερος μύθος, που αποκαλύπτεται, είναι  η λεγόμενη Ευρωπαϊκή  αλληλεγγύη . Τα τεράστια  οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας (εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία, επενδύσεις στην βαριά βιομηχανία, στο τουρισμό, κ.λπ.), τροφοδοτούν την  «διπλωματική διγλωσσία” της ΕΕ. Η Ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό κατάρρευσε, αφού η τουρκική κυβέρνηση αναζητά σανίδα σωτηρίας για το νέο « Βιετνάμ», που την περιμένει στην Συρία. Θα εκβιάσει ταυτόχρονα για «οικονομική στήριξη» από την Δύση, όπως και για συνεχή εξοπλιστική βοήθεια (Πάτριοτ απο τις ΗΠΑ). Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο,   να διασωθεί από το πολιτικό του ναυάγιο, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες της Τουρκίας δυσανασχετούν με την οικονομική κατάσταση και την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του καθεστώτος. Ο εθνικισμός αποτελεί για τον ίδιο μια δοκιμασμένη συνταγή, που από ότι φαίνεται φθίνει.

* Ο τρίτος μύθος είναι η  δήθεν «αναγκαία Νατοϊκή συμμαχία». Λίγες μέρες πριν, το ΝΑΤΟ σε έκτακτη σύνοδο προσπάθησε να αποφασίσει ομόφωνα την καταδίκη των κυβερνήσεων της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν για τις συγκρούσεις στο  Ιντλιμπ. Η Ελληνική κυβέρνηση, αξιοποίησε ένα βέτο και απέτρεψε με την απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ, την εκ νέου μετατροπή της Τουρκίας σε «Νατοϊκή εμπροσθοφυλακή» έναντι της Συρίας, Ρωσίας και Ιράν, χωρίς όμως  να έχει ένα οδικό χάρτη στρατηγικής αντιμετώπισης της Δυτικής μέγγενης σε βάρος της Ελλάδας, που ενδέχεται να παραμείνει  «σάκος του μποξ» μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας .

* Ο τέταρτος μύθος, που εξαϋλώνεται, είναι η λεγόμενη Ευρωπαϊκή «πολιτική και κοινωνική συνοχή».

Το Δουβλίνο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, αποτελούν μια πλήρη αποτυχία της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία, κ.λ.π., αλλά και μια σειρά άλλων χωρών της ΕΕ,  φλερτάρουν στο εσωτερικό  των χωρών τους με ακροδεξιές έως φιλονεοναζιστικές αντιλήψεις. Άλλες  χώρες, όπως Γερμανία , Γαλλία, Βρετανία, θέλοντας να έχουν το προνόμιο της εκμετάλλευσης χωρών μέσω νεοαποικιακών πολιτικών (Βόρεια και Δυτική Αφρική, υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή, Αραβικός κόσμος, Αφγανιστάν) εμμένουν σε τυχοδιωκτικούς  πολέμους  έως και την καταλήστευση ενεργειακού  πλούτου. Γεγονότα  που λειτουργούν ως γενεσιουργές αιτίες, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους από τις εμπόλεμες ζώνες, από χώρες που βιώνουν ανείπωτη φτώχεια και δυστυχία,  στην «κρεατομηχανή» του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού της Ευρώπης .

* Ο πέμπτος μύθος αφορά στην προσπάθεια πλήρους εξοστρακισμού  κάθε κουλτούρας στην Ελλάδα, που δεν  συμβαδίζει με τις νεοσυντηρητικές απόψεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται από ορισμένους κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς κύκλους, που «πουλούν» ανέξοδο και επικίνδυνο  εθνικισμό .

Αντίθετα, μια μεθοδευμένη, σύγχρονη, εκπαιδευτική και εργασιακή πολιτική αναβάθμισης του παράγοντα εργασίας και παιδείας, σε κάθε άνθρωπο στην πατρίδα μας, ανεξάρτητα  καταγωγής και θρησκείας, αποτελεί την μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την  ενσωμάτωση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ενσωμάτωσή όσων επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα , την ένταξη τους στην Ελληνική  κοινωνία, είναι μονόδρομος. Όπως επίσης και η διευκόλυνση όσων (που είναι και περισσότεροι, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες), αποτελεί λύση και του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Κάθε άλλη οπισθοδρομική πολιτική,  θα οδηγήσει στην δημιουργία «κοινωνικών, πολιτισμικών και εργασιακών  γκέτο», που βρίθουν σήμερα στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Θα οδηγήσει σε κοινωνίες τριών ταχυτήτων, με την παραβατικότητα, την κοινωνική περιθωριοποίηση και το θρησκευτικό και πολιτισμικό μίσος να είναι ο κανόνας .

Τέλος, η χώρα μας πρέπει να πάψει να θεωρεί ότι η ΕΕ αποτελεί το κέντρου του κόσμου.

ΚΆθε διεθνής οργανισμός, κάθε κοινωνικός, πολιτικός δημοκρατικός φορέας πρέπει να θέσει στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης και σε διεθνείς οργανισμούς, τις μαζικές προσφυγικές ροές ως διεθνές πρόβλημα που θέτει επί τάπητος το τελος των ιμπεριαλιστικών νατοϊκών πολέμων, το τέλος του νεοαποικιακου οικονομικού, ενεργειακού περιβαλλοντικού, διατροφικού πολέμου σε βάρος άλλων λαών και χωρών που κατηγοριοποιούνται ως «υπανάπτυκτοι».

Έτσι λειτούργησαν οι σταυροφόροι κάποτε σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής, ακόμα και του Βυζαντίου, πολύ πριν και οι κονκισταδόρες στους λαούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Η επανάληψη των τραγωδιών της ανθρώπινης ιστορίας δεν θα είναι απλά μια επαναλαμβανόμενη φάρσα αλλά μια πραγματική εκατόμβη θυμάτων που δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει ο ανθρώπινος πολιτισμός στις μέρες μας .

Τρεις πολιτικές προτάσεις προς άμεση υλοποίηση 

  1. Προσφυγή της Ελλάδας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και σε κάθε

διεθνή οργανισμό  για την γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση  στην αντιμετώπιση :

α) Δουλεμπόρων και μαφιόζων  στις ζώνες μετακίνησης προσφύγων στην  ευρύτερη περιοχή των συνόρων, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Διεθνής καταδίκη  της Τουρκικής κυβέρνησης που υποβοηθά τους Δουλεμπόρους (με εφαρμογή κυρώσεων).

β) Άμεση στέγαση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (με την συνδρομή των πλουσιότερων χωρών)  όλων των προσφύγων. Διευκόλυνση τους να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και επικύρωση του Σ.Α. του ΟΗΕ .

γ) Συστηματική δραστηριοποίηση της Ελληνικής διπλωματίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από  το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ. Όλες οι χώρες  χωρίς εξαιρέσεις να αναλάβουν τα βάρη που προκύπτουν αναλογικά.

Αξιοποίηση  βέτο αλλά και διακοπή κάθε  οικονομικής «υποχρέωσης» της χώρας στην ΕΕ κα  το ΝΑΤΟ.

Στο ερώτημα τι κάνουμε  τώρα, απαντάμε ότι πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας σου με το ίδιο σθένος που υπερασπίζεσαι την δημόσια περιουσία, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, τα δικαιώματα στην μόρφωση και στην δημόσια υγεία.

Διεθνισμός είναι να πολεμάς την δημαγωγική και υποκριτική πολιτική της ΕΕ και του  ΝΑΤΟ, τον νεο-οθωμανικό  μεγαλοϊδεατισμό και την ιμπεριαλιστική Δύση.   Να αποδώσεις και να αποδείξεις ότι τα εγκλήματα τους έχουν ονοματεπώνυμο. Να υπερασπίζεσαι, όπως πάντα έκανε η Αριστερά,  τον λαό, την πατρίδα και την δυνατότητα σε όλους τους λαούς να έχουν το δικαίωμα στην Ειρήνη και την ανάπτυξη. Κανείς δεν φεύγει από τον τόπο του, εάν δεν του καταστρέφουν το ίδιο του το σπίτι.

Όσο πιο γρήγορα οι πόλεμοι στην περιοχή μας λάβουν ένα τέλος τόσο πιο γρήγορα οι δουλέμποροι της ανθρώπινης δυστυχίας και τα γεράκια του πολέμου θα μείνουν άνεργοι και τότε οι λαοί θα προκόψουν στις πατρίδες τους. 

 

* Ο Κωστας Ήσυχος είναι πρώην Αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην βουλευτής

**Η Iskra φιλοξενεί μια πλούσια αρθρογραφία διαφορετικών απόψεων. Αυτονόητο ότι οι απόψεις όλων των επώνυμων άρθρων εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι κατ’ ανάγκη και σε όλα τα σημεία τους, τις θέσεις της σύνταξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας