Η άγνωστη σπηλιά στο βουνό Αίπος της Χίου

1623
Η άγνωστη σπηλιά στο βουνό

Εκεί κρύφτηκαν οι κάτοικοι για να γλιτώσουν τις σφαγές των Οθωμανών 

Ο Χαμόσπηλος ή “Του Φλωριού το σπηλιό“, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι λόγω της παρακείμενης εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου του Φλωριανού, βρίσκεται στο βουνό Αίπος της Χίου. Πρόκειται για μία μικρή σπηλιά με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί λόγω της ανθρώπινης επέμβασης. Τη σπηλιά τη χρησιμοποιούσαν από τα παλιά χρόνια ως καταφύγιο οι τσοπάνηδες, γιατί είναι το μοναδικό φυσικό καταφύγιο της περιοχής.


Σύμφωνα με μαρτυρίες στη σπηλιά αυτή κρύφτηκαν οι κάτοικοι του χωριού της Κυδιάντας κατά τις σφαγές της Χίου το 1822 για να προστατευτούν από τους Οθωμανούς. Προδόθηκαν όμως όταν μια γυναίκα πήγε να πάρει νερό από το πηγάδι των Σπαρτηνών, με αποτέλεσμα να τη δουν οι Οθωμανοί και να τους σφάξουν όλους.


Η πρόσβαση στη σπηλιά γίνεται μέσω ενός μονοπατιού μήκους περίπου 1,2 χλμ. που ξεκινάει από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Φλώρι. Κατά τη διάρκεια της όμορφης περιπατητικής διαδρομής συναντάμε ένα αρχαίο αλώνι και πέντε αιωνόβιους δρυς, πιθανά απομεινάρια ενός αλλοτινού μεγάλου δάσους. Το μονοπάτι κινείται παράλληλα στη χαράδρα «του Άγριου», που ξεκινάει από το οροπέδιο του Φλωριού και καταλήγει στη Λαγκάδα.


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας