Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Και παράνομοι, και ανήθικοι, και ταξικοί

3717
ώρα

Το τελευταίο διάστημα, αυτό που κυριαρχεί σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, είναι περισσότερο τα επεισόδια έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, παρά η ίδια η ουσία των επιπτώσεων των πλειστηριασμών, οι οποίες οξύνονται και θα οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Αξίζει λοιπόν, να θυμίσουμε μερικά ζητήματα, και να ανιχνεύσουμε κάποια νέα.
Είμαστε στρατηγικοί κακοπληρωτές;
Σήμερα, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό τα 5,1 εκατομμύρια, υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.
Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, και αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με τις νέες μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα εφαρμοστούν 2018 και 2019, καθώς και με τις απολύσεις εργαζομένων και το συνεχές κλείσιμο επιχειρήσεων.
Ήδη, πρόσφατα, περίπου 74.000 οφειλέτες του Δημοσίου έχασαν τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που εν τω μεταξύ βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους, δημιουργώντας νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Ποιος λοιπόν, εκτός από την βυθισμένη σε ανάλγητη υποκρισία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα μας γέμισε στρατηγικούς κακοπληρωτές, και όχι θύματα των μνημονιακών πολιτικών που οι ίδιοι εφαρμόζουν, και της οικονομικής κρίσης;
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι άνθρωποι που παίρνουν λιγότερα από 382 ευρώ το μήνα μπορούν να επιβιώνουν, και επιπρόσθετα να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους;
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που υπάρχουν, αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση τα εκατομμύρια αυτού του κόσμου, είναι γνωστοί εδώ και χρόνια στις τράπεζες και στο δημόσιο, μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν, και να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Τι συμβαίνει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;
Η διαφορά με πριν, είναι ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνονται πια στα συμβολαιογραφικά γραφεία, και όχι στα ειρηνοδικεία, τρεις φορές την εβδομάδα, πρωί και απόγευμα, άρα ένας πολλαπλάσιος αριθμός ακινήτων θα εκπλειστηριαστούν, και μάλιστα σε κλειστούς ιδιωτικούς, και όχι δημόσιους χώρους. Επιπλέον, με το ν. Κοντονή καταργήθηκε η τοπικότητα, άρα, πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι από την Αθήνα, μπορούν να βγάλουν σε πλειστηριασμό ακίνητο από οποιοδήποτε σημείο της χώρας, όπως ήδη γίνεται για πολλά ακίνητα, π.χ. από Θεσσαλονίκη.
Η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των τραπεζών απέναντι στους δανειστές, είναι για διεξαγωγή 130.000 πλειστηριασμών μέχρι το 2021. Μάλιστα, από 1 Μάη, θα ξεκινήσουν, για πρώτοι φορά, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, μόλις πάνω από 500 ευρώ!!
Ποιος νοήμων, ακόμη κι αν δεν θέλει να δει τις πρώτες κατοικίες που βγαίνουν σήμερα στο σφυρί, μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά, ότι μέσα στα 130.000 ακίνητα θα υπάρχουν μόνο βίλες και μεγάλα εργοστάσια;
Υπάρχουν στοιχεία μη νομιμότητας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;
Παρόλο που ακόμη, κυρίως εξαιτίας του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς δεν έχουν γίνει πολλοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καταγράφονται κάποια πρώτα συμπεράσματα, και κυρίως κάποιες αξιοπρόσεκτες πρώτες καταγγελίες.
Η Λαϊκή Ενότητα έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, το Γενάρη, επειδή έγιναν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί:

  • Χωρίς να έχει προηγηθεί η δημοσίευση εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων για τις προδιαγραφές (τεχνικές και νομικές) της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διενέργειας πλειστηριασμών,
  • Χωρίς να έχουν υπογραφεί νόμιμα οι απαιτούμενες συμβάσεις μεταξύ των συμβολαιογραφικών συλλόγων και των εταιριών πληροφορικής που έχουν αντικείμενο την οργάνωση και διαχείριση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Θα πρόσθετα και χωρίς τη διενέργεια προηγουμένως δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, αλλά με απευθείας ανάθεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε ιδιωτική εταιρεία (για όσους από την κυβέρνηση επιμένουν να ισχυρίζονται ότι έχουν ακόμη το ηθικό πλεονέκτημα)
Σύμφωνα επίσης με το συνδυασμό των διατάξεων περί ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκύπτει ότι καταργείται η δημοσιότητα των πλειστηριασμών, αφού μόνο οι πιστοποιημένοι πλειοδότες, ο συμβολαιογράφος και ο οφειλέτης, και κανένας άλλος, μπορούν να παρακολουθήσουν με ηλεκτρονικά μέσα την εξέλιξη του πλειστηριασμού. Να θυμίσουμε ότι στα ειρηνοδικεία, ο οποιοσδήποτε πολίτης, μπορούσε να παρακολουθήσει ένα φυσικό πλειστηριασμό, στοιχείο που κατοχύρωνε τη δημοσιότητά του.
Γίνονται όμως και  άλλες καταγγελίες, εξαιρετικά σοβαρές.
Όπως αυτή του Προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έρευνας της προέλευσης των χρημάτων κατοίκων εξωτερικού (φυσικών ή νομικών προσώπων) που «κτυπάν» ένα ακίνητο στη χώρα μας, αφού δεν απαιτείται η κατάθεση ΑΦΜ για τη διαπίστευσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, και προφανώς δε μπορεί να ελεγχθεί ούτε ποιοι είναι, ούτε το «πόθεν έσχες» των χρημάτων τους.
Αν ορθά γνωρίζω ότι για την έκδοση ΑΦΜ αλλοδαπού, εκτός Ε.Ε., απαιτείται απλά η κατάθεση διαβατηρίου σε ισχύ (η οποία έκδοση ΑΦΜ υποθέτω ότι θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον στο 10ημερο μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ακινήτου), τότε το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα είναι μια πολύ άνετη διαδικασία στη χώρα μας, την οποία θα έχει εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ !!
Ίσως να μην είναι άσχετο ότι, σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου Προέδρου, την οποία όλοι οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης αγνοούν προκλητικά, πολλοί «κάτοικοι» Μαλαισίας «κτυπούν» ακίνητα που εκπλειστηριάζονται στην Αθήνα !
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο ασκούμενου δικηγόρου, στις 27/2/2018, και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και ώρας διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μόνον 20 από τους 261 πλειστηριασμούς, δηλαδή το 13%, ήταν προσπελάσιμοι (αναρτημένοι) στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών www.eauction.gr, και οι υπόλοιποι επανεμφανίστηκαν την επόμενη μέρα!
Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιος δόλος, σίγουρα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «μπατάρει» σοβαρά, και θα έπρεπε ήδη οι αρμόδιοι να το ερευνήσουν, αν όχι να σταματήσουν την ίδια ώρα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μέχρι να διορθωθεί η οποιαδήποτε δυσλειτουργία.
Ποιες είναι οι συνέπειες στην κοινωνία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;
Μέσα από τους εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που προγραμματίζουν τράπεζες και δημόσιο, θα γίνει μια πρωτοφανής μεταφορά πλούτου (λαϊκής ακίνητης περιουσίας), από τα χρεωμένα λαϊκά στρώματα σε  ξένα κερδοσκοπικά funds και στο τραπεζικό σύστημα, τα οποία θα κερδοσκοπήσουν, μέσω της δημιουργίας μιας νέας αγοράς ακινήτων.
Όπως το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται από τους δανειστές για το ξεπούλημα μπιρ-παρά του δημόσιου πλούτου σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, έτσι και το ιδιωτικό χρέος, μέσω των πλειστηριασμών, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της ιδιωτικής πια περιουσίας, σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
 
Επίσης, επειδή βγαίνουν σε πλειστηριασμό χιλιάδες ακίνητα στη χώρα μας, σε μικρό χρονικό διάστημα, για τα οποία δύσκολα θα βρεθούν υποψήφιοι αγοραστές, οι τράπεζες, έχουν ήδη πάρει έγκριση από τον SSM, να αγοράζουν οι ίδιες μέχρι και το 70% των ακινήτων που εκπλειστηριάζουν, προκειμένου να «ξελαφρώσουν» από τα «κόκκινα» δάνεια. Για να «ξελαφρώσουν» όμως και από τα ακίνητα, η ΕΚΤ τις επιβάλει να βγάζουν με έξωση από τα ακίνητα αυτά τους παλιούς ιδιοκτήτες, μέσα σε δυο μήνες από την ημέρα που θα τελεσφορήσει ο πλειστηριασμός!
Αν αυτό τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία, αφού χιλιάδες άνθρωποι θα ξεσπιτωθούν, θα χάσουν τα μικρομάγαζα, τα χωράφια, τα πατρικά τους σπίτια.
Γι αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρεί να διαμορφώσει όρους εκφοβισμού της κοινωνίας, και καταστολής της όποιας αντίστασης, με τις δυνάμεις καταστολής κάθε φορά μπροστά στα συμβολαιογραφεία, και με διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Γι αυτό η πρόσφατη Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αναφέρει ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν, και χρεώνονται στη συνείδηση του κόσμου, με τεράστιες πολιτικές, νομικές και ηθικές ευθύνες για τη μεγαλύτερη απώλεια της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, και για το μεγαλύτερο ξεσπίτωμα του κόσμου που θα ακολουθήσει.
 
Τι πρέπει να κάνουμε;
Όσο εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές, όσο εξαθλιώνονται από αυτές οι συμπολίτες μας, όσο υφαρπάζεται η λαϊκή περιουσία σε όφελος των τραπεζών και των κερδοσκοπικών funds, θα πρέπει να είμαστε στους δρόμους, για να υπερασπιζόμαστε το λαϊκό δίκιο, και να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, ικανού να τους ανατρέψει, και να εφαρμόσει μια εναλλακτική, ριζοσπαστική, φιλολαϊκή πολιτική.
Ενός μετώπου, το οποίο, σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς, θα πρέπει να δίνει τον αγώνα έξω από τα συμβολαιογραφεία για να μην πραγματοποιούνται, να καλεί τους συμβολαιογράφους (εκτός συγκεκριμένων, γνωστών περιπτώσεων) να μη γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα της υφαρπαγής της λαϊκής περιουσίας, να μαζεύει υπογραφές στα κείμενα των συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας, για να φανεί η αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας απέναντι στη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών, να συγκροτεί λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, για να μην επιτρέψουμε να γίνουν εξώσεις των συμπολιτών μας.
Η νίκη θα είναι δική μας, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
 Η Χριστίνα Σουλτανίδου είναι συντονίστρια της ΛΑ.Ε Θεσσαλονίκης
 

1 σχόλιο

  1. Εκτώς όμως όλων αυτών πού με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο για μένα θα ήταν πρέπον να δηλωθεί και απο την ΛΑΕ με καθαρό και κατηγορηματικό τρόπο οτι
    όλες αυτές οι περιουσίες που θα αλλάξουν χέρια με αυτό τον τρόπο θα επιστραφούν
    στούς πρώην ιδιοκτήτες μόλις αποκατασταθεί η νομιμότητα στην χώρα μας και οι
    υπεύθυνοι για όλο αυτό θα λογοδοτήσουν. Μια τέτοια καθαρή και ξαστερη δήλωση θα έκανε όλα αυτά τα κοράκια να το σκεφτούν δύο φορές και τρείς πριν προχωρήσουν σε κάποια κίνηση αρπαγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας