Ενισχύονται τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΕΣΥ

850
ΕΣΥ

Οι περικοπές στον κρίσιμο τομέα της Υγείας συνεχίζονται. Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, η κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, των ΥΠΕ και των ΠΕΔΥ μειώνεται κατά 350 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2017! Η μείωση αυτή αποτελεί συνέπεια των μνημονιακών υποχρεώσεων και ειδικότερα του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021» (ΜΠΔΣ), το οποίο έχει υπογράψει η κυβέρνηση.
Οι μειώσεις αυτές, οι οποίες είναι συνέχεια των μειώσεων των προηγούμενων ετών θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στα νοσοκομεία, όπου τα φαινόμενα υπολειτουργίας και διάλυσης διευρύνονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ, που είναι ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας, ο οποίος χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες υγείας, έχει ουσιαστικά μηδενική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατά 617 εκατ. ευρώ επίσης , σύμφωνα με το ΜΠΔΣ , μειώνονται οι πιστώσεις για αγορές μηχανημάτων, υλικών κλπ. Εκτιμάται ότι από τις μειώσεις αυτές το ΕΣΥ θα αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα στον εφοδιασμό και την λειτουργία του. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι οι αναφερόμενες μειώσεις θα αντισταθμιστούν από την αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια καθώς η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις ενώ ο ΕΟΠΥΥ είναι, ήδη, ένας οργανισμός καταχρεωμένος, ο οποίος χρωστάει παντού!
Τραγικά είναι και τα στοιχεία των ελλειμμάτων σε προσωπικό! Υπολογίζεται ότι στο ΕΣΥ οι ελλείψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ανέρχονται σε 6.500 και σε 20.000 περίπου του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι πρόσφατοι σχετικά διορισμοί 3.200 γιατρών με 12μηνες συμβάσεις, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες όχι μόνο εξ αιτίας των πραγματικών αναγκών σε γιατρούς, αλλά και εξ αιτίας της προσωρινότητας των προσλήψεων. Η κατάσταση αυτή έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες εργασίας του επιστημονικού, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, που αδυνατεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγειονομικής φροντίδας. Σημαντική είναι και η αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία εξ αιτίας της κρίσης. Το 2008 οι εισαγωγές κυμαίνονταν στο 1,5 εκατομμύρια ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 2,5εκ. άτομα! Υπολογίζεται επίσης ότι το 25-30% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καθώς και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας είναι κλειστές, γιατί λείπει το αναγκαίο προσωπικό. Στα έκτακτα περιστατικά η αναμονή των ασθενών φτάνει σε πολλές περιπτώσεις και τις 10 ώρες! Ιδιαίτερη οξύτητα έχει προσλάβει η κρίση στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και στο γενικότερο σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας, το οποίο εμφανίζει εκτεταμένη στην ουσία διάλυση. Για το καθεστώς της ψυχιατρικής φροντίδας και τα νοσοκομεία- κολαστήρια χρειάζεται συλλογική μελέτη και καταγγελία με ιδιαίτερη ανακοίνωση.
Τα ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που αποτελούν τον κύριο άξονα της πρωτοβάθμιας παιδείας βρίσκονται σε εξαιρετικά αρνητική κατάσταση. Σε σημαντικό αριθμό ΠΕΔΥ υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων, αλλά και διαγνωστικών μέσων. Σήμερα υπηρετούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας 2.500 περίπου γιατροί ενώ οι γιατροί ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ που απαιτούνται υπολογίζονται στις 7.500. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε πολλά επαρχιακά ΠΕΔΥ δεν υπάρχει κανένας γιατρός, αλλά ούτε και γιατρός του ΕΟΠΥΥ!… Οι ασθενείς, αυτοί, υποχρεώνονται έτσι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία και τα φτωχά στρώματα στα επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία όμως λόγω του όγκου δουλειάς, αλλά και των τεράστιων ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, ορίζονται ραντεβού μετά από 4,6 έως και 8 μήνες!
Ο νόμος του 2016 για δωρεάν παροχή φαρμάκων στους ανασφάλιστους  (με την δήθεν μηδενική συμμετοχή) αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρίνεται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης καθώς οι ασφαλισμένοι για το 90% περίπου των φαρμάκων καταβάλλουν υποχρεωτικά την χρηματική διαφορά, που προκύπτει μεταξύ της τιμής του ΕΟΠΥΥ και της τιμής του φαρμακείου. Πρόκειται για δαπάνες στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι άνεργοι και οι άποροι. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατάργησε τα βιβλιάρια πρόνοιας σε πολλές δεκάδες χιλιάδες άπορους. Οι κάτοχοί αυτών των βιβλιαρίων είχαν το δικαίωμα να παίρνουν όλα τα φάρμακά τους δωρεάν αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είχε σαν σκοπό να μειώσει την φαρμακευτική δαπάνη στις δημόσιες δομές κατ’ επιταγή των αντιλαϊκών «δημοσιονομικών πλεονασμάτων». Έτσι η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 15,7% σε 26,5%. Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τι δαπάνες που αφορούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα των νοσοκομείων μέχρι και το τέλος του 2018, θα είναι μειωμένος κατά 1.94 δις συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ενώ μειωμένη κατά 302 εκ. ευρώ είναι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις και 235 εκ ευρώ η πληρωμή νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.
Ακόμα και ο νόμος για τα ψυχιατρικά φάρμακα, για τα οποία προέβλεπε, αρχικά, ότι χορηγούνται δωρεάν αποκλειστικά από τις ψυχιατρικές δημόσιες δομές, άλλαξε, και η αγορά των ψυχιατρικών φαρμάκων σπρώχτηκε ταυτόχρονα στα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε ο ασθενής να αναγκάζεται να πληρώνει την δαπάνη. Η δημόσια χρηματοδότηση στα προγράμματα ψυχικής υγείας από την έναρξη της κρίσης έχει μειωθεί κατά 55%. Στα πλαίσια αυτά και παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη είναι κατά 2,5 φορές μεγαλύτερη και γενικά οι ψυχιατρικές παθήσεις αυξάνονται τα περισσότερα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν παρέχουν σήμερα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στους εξωτερικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα οι άνεργοι και άποροι ανασφάλιστοι ασθενείς να αντιμετωπίζουν απελπιστικές καταστάσεις στην ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή τους.
Επισημαίνοντας την δραματική κατάσταση που σφραγίζει την λειτουργία του ΕΣΥ και τις τραγικές συνέπειες που αυτή έχει σε χιλιάδες ασθενείς συμπολίτες μας καταγγέλλω τις συνεχείς μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών στο χώρο της Υγείας.
 
Ο Δημήτρης Σουλιώτης είναι πολιτικός εξόριστος της δικτατορίας 1967-1974. Είναι συντονιστής του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Βύρωνα.
*Πηγή:ergatikosagwnas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας