Γιατί η Γερμανία οφείλει να κουρέψει το χρέος 75%

2210
ρώμης

Υπάρχουν δύο θεωρίες που έχουν ακουστεί στην Ελλάδα κατά καιρούς. Η πρώτη, είναι ότι οι ΗΠΑ ενώ μπορούν να διαγράψουν το Ελληνικό χρέος, δεν το κάνουν και ζητούν από την Γερμανία να μας το χαρίσει. Η δεύτερη, ότι οι Καλικάντζαροι με αρχηγό τον Μανδρακούκο τον Ζυμαρομύτη εμφανίζονται κάθε Δεκέμβριο. Τι από τα δύο τελικά είναι πιθανότερο να ισχύει;
Πριν το 2012 υπήρχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στα χέρια ιδιωτών (φυσικών προσώπων, επενδυτικών εταιριών, τραπεζών) πολλοί εκ των οποίων Γερμανοί, άλλοι Γάλλοι, άλλοι Ιταλοί. Αυτά, μετετράπησαν μέσω EFSF /ESM (European Financial Stability Facility/European Stability Mechanism) σε διακρατικό χρέος, φορτώθηκαν δηλαδή ομόλογα ιδιωτών από τον κύριο Σόιμπλε και λοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, στους Ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτά δεν είναι χρέος της Ελλάδας προς την Γερμανία, το έκανε ενυπόθηκο δάνειο προς τη Γερμανία και λοιπές χώρες, μέσω EFSM/ESM, ο κύριος Σόιμπλε και οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες που ήλεγχε ώστε να γλιτώσει τις τράπεζές του, Γερμανικές, αλλά και Ιταλικές- Γαλλικές, αλλά κι τους ιδιώτες, τα ασφαλιστικά του ταμεία δηλαδή και φυσικά πρόσωπα που είχαν αυτούς τους απαξιωμένους τίτλους. Το πόσο απαξιωμένοι τίτλοι ήταν τα Ελληνικά ομόλογα, όταν έγινε η μετατροπή του 2012, των Ομολόγων σε ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, ουσιαστικά, ήταν απλό να βρεθεί, αρκούσε κάποιος να δει τις χρηματιστηριακές τους τιμές, ήταν στο 20% περίπου της ονομαστικής τους τιμής. Αναμφισβήτητο γεγονός.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν Ελληνικό χρέος, αλλά συμμετέχουν στο ΔΝΤ, όπου συμμετέχει και η Ελλάς. Η διαγραφή των ποσών του ΔΝΤ που είναι Βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση, δεν έχει έννοια να γίνει διότι ΔΕΝ αντικατέστησαν ομόλογα, και, εξάλλου, είναι μικρά ποσά επί του συνόλου.
Εκείνα που πρέπει να διαγράφουν είναι τα ποσά που κρατάει η ΕΚΤ/ESM που είναι Ομόλογα που, στην περίπτωση του ESM έγιναν ΔΑΝΕΙΑ, διότι όταν μετετράπησαν η αγοραία αξία τους ήταν 20% της Ονομαστικής περίπου, ενώ μετετράπησαν περίπου στο 80% (δήθεν κουρεύτηκαν), δηλαδή πήραν 20 ευρώ Ομολόγων, οι κάτοχοι των οποίων δεν είχαν καμία εξασφάλιση ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, και τα μετέτρεψαν σε 80 ευρώ Ενυπόθηκων δανείων, με διασφάλιση την περιουσία του Ελληνικού δημοσίου!
Οι ΗΠΑ δεν έχουν να μας χαρίσουν επομένως τίποτα, διότι δεν έχουν Ελληνικό χρέος. Ο κύριος Σοιμπλε, όμως, και οι λοιποί Ευρωπαίοι «ηγέτες» πρέπει να κάνουν, επιτέλους, το αυτονόητο, να τα ξαναμετατρέψουν σε Ομόλογα και να τα δώσουν σε ιδιώτες, στην τιμή 20 που ήταν ΤΟΤΕ, την ημέρα ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ, το 2012, θα κάνουν διαγραφή 100-20/80= 75% να το πούμε λίγο απλά. Θα κάνουν έτσι χάρη, όχι απλά στον Ελληνικό λαό, στον οποίο έχουν σερβίρει την «θεωρία» ότι οφείλει κάτι στον Γερμανικό λαό, αλλά πρωτίστως στους δικούς τους λαούς τους οποίους εχουν χρεώσει, ώστε να διασώσουν τις δικές τους τράπεζες, τα δικά τους funds και τους δικούς τους ιδιώτες!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία. Πηγή:liberal.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας