Στη κόψη του ξυραφιού η Κύπρος, ναυάγιο Αναστασιάδη-Ακινζί;

1385

Η συζητούμενη λύση, στη βάση του σχεδίου Anan, είναι απαράδεκτη και διχοτομική.
Έντονες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η διακοπή, κατ’ άλλους ναυάγιο (;), των συνομιλιών Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακινζί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας δεν σχετίζετε με κανένα άλλο θέμα, παρά μόνο με το ζήτημα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Σχετικά έγκυρες πηγές τόνιζαν ότι οι διαφορές των δύο πλευρών σε άλλα θέματα, όπως το εδαφικό, το προσφυγικό κλπ, θα μπορούσαν να διευθετηθούν, αν υπήρχε συμφωνία, στο ζήτημα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Άλλοι κύκλοι, τόνιζαν στην Iskra ότι η κύρια ένσταση προέρχεται από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν δέχεται να πάει σε πενταμερή διάσκεψη για τη διευθέτηση του Κυπριακού, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Συγκεκριμένα η ελληνική κυρίως πλευρά, φέρεται, μέχρι στιγμής να επιμένει σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποχώρησης όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να συζητήσει την παραχώρηση Τουρκικής στρατιωτικής βάσης με αρκετά μικρότερο από το σημερινό αριθμό στρατευμάτων άλλα με ένα πολύ ευρύχωρο ή αορίστου χρόνου όριο παραμονής τους.
Προς το παρόν είναι άγνωστη η συνέχεια που θα δοθεί στο πρόβλημα. Έμπειροι παρατηρητές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται κάποιο χρόνο για να “χωνέψει η ίδια και να προετοιμάσει το έδαφος μιας συμφωνίας με ευρύ χρονοδιάγραμμα τουρκικής παρουσίας στο νησί, για την οποία φέρονται να δυσφορούν ιδιαίτερα οι Κοτζιάς και Παυλόπουλος. Οι ίδιοι παρατηρητές, έλεγαν, ότι είναι θέμα χρόνου για να λειανθεί το έδαφος και να καμφθούν αντιδράσεις.
Άλλοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι συνθήκες στην περιοχή, οι εξελίξεις στην Τουρκία, η κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα στην ΕΕ, δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία για θετική, δίκαιη λύση τώρα στην Κύπρο.
Στελέχη της Iskra τόνιζαν πάντως ότι γενικότερα η λύση που αναζητείται στην Κύπρο έχει ως βάση το Σχέδιο Αναν, πράγμα που ούτως ή άλλως είναι απαράδεκτο και οδηγεί σε συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία είναι αδιανόητο να παραμείνουν στην Κύπρο ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος.
Κ.Μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας