Ο Erdogan θέτει ζήτημα επανεξέτασης της Λωζάνης

1416
ερντογάν

Οι δηλώσεις του Erdogan συνιστούν βόμβα για την περιοχή, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό
Κλιμακώνει τη ρητορική περί της Συνθήκης της Λωζάνης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας για πρώτη φορά θέμα «συζήτησης» του περιεχομένου της. Η Συνθήκη «σε καμία περίπτωση δεν είναι ιερό κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο».
Μιλώντας σε εκδήλωση της αστυνομικής ακαδημίας με τίτλο «Συνέδριο για τη νέα προσέγγιση ασφάλειας της Τουρκίας» ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».
«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε» συνέχισε.
«Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχουμε δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» συμπλήρωσε.
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε.
ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΑ
Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες ανοίγει θέμα επανεξέτασης της Συνθήκης της Λωζάνηςαποτελούν ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων για την περιοχή μας και ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ εκ των πραγμάτων δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Η μνημονιακή και υποτελής Ελλάδα των Τσίπρα, Μητσοτάκη και των δορυφόρων τους δεν αντιμετωπίζει μόνο μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή αλλά περιβάλλεται όλο και περισσότερο από εθνικούςκινδύνους, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο απειλητικοί.
Η κυβέρνηση και η μνημονιακή πολιτική τάξη, προσκολλημένες τυφλά στα παρωχημένα και καταρρέοντα δόγματα της Γερμανικής ΕΕ, του Ατλαντισμού και της νεοφιλελεύθερης “παγκοσμιοποίησης”, έχουν οδηγήσει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο και την υπονομεύουν πολιτικά, εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά.
Κυβέρνηση και μνημονιακή πολιτική τάξη δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντιληφθούν τις ανατροπές που συντελούνται στην περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο και την απόλυτη ανάγκη νέων εθνικών και οικονομικών προσανατολισμών, μακριά από την Ελλάδα ευρωατλαντικό προτεκτοράτο και αποικία.
Σήμερα, όσο ποτέ η Ελλάδα, προσηλωμένη απολύτως στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, οφείλει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της, αναπτύσσοντας τολμηρά ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες για μια νέα πολυδιάστατη πολιτική εξωτερικών συμμαχιών και συνεργασιών και διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα είναι αδιανόητο να επιχειρείται μια, δήθεν, επίλυση του με την επαναφορά, σε εκείνη ή την άλλη παραλλαγή, του σχεδίου Ανάν, το οποίο απέρριψαν πανηγυρικά με δημοψήφισμα οι ελληνοκύπριοι.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση της Κύπρου, στο όνομα της αποφυγής, τάχα, νομιμοποίησης των “τετελεσμένων”.
Για το Γραφείο Τύπου
23/11/2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας