Β.Πούτιν: «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε το Τατζικιστάν»

356
Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η Μόσχα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει το Ντουσάνμπε, η Ρωσία, κατανοεί τις ανησυχίες του Τατζικιστάν για το γειτονικό Αφγανιστάν, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σύνορά τους.

«Η ασφάλεια στην περιοχή είναι ένα σημαντικό ζήτημα δεδομένων των γεγονότων στο Αφγανιστάν. Το Τατζικιστάν έχει τα μακρύτερα σύνορα με το Αφγανιστάν. Γνωρίζω ότι ανησυχείτε γι΄ αυτήν την κατάσταση και, φυσικά, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon.

«Θα με ενδιέφερε να μάθω τη γνώμη σας για το πώς θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τατζικιστάν σκοπεύουν να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν.

Για το σκοπό αυτό, η 201η στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντουσάνμπε, παρέχει τακτική εκπαίδευση στις δυνάμεις του Τατζικιστάν, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ άρχισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου, ενώ σκοπεύουν να φύγουν από τη χώρα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, χάνοντας έτσι την προθεσμία βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται έκρηξη της βίας στη χώρα, παρά τις ενδο-αφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ντόχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας