Βουλγαρία-Αλλαγή πλεύσης από τον νέο πρωθυπουργό έναντι Σκοπίων;

371
Αλλαγή πλεύσης από τον νέο πρωθυπουργό

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε στους Financial Times ότι «είμαστε 100% στη σωστή πλευρά των πολιτικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», και «Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία για τα Σκόπια.

Σήμα ότι η Βουλγαρία θα αλλάξει θέση στο ζήτημα του βέτο που έχει ασκήσει για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα Σκόπια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε ο νέος πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ, αναφέρει η βουλγαρική Sega, επικαλούμενη τους Financial Times.

«Στη σωστή πλευρά»

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε 100% στη σωστή πλευρά των πολιτικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», και «Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία για τα Σκόπια, πολύ γρήγορη, με πολύ σύντομη προθεσμία μόνο 6 μηνών».

Ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια σε νέα βάση.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας για να προετοιμάσουμε αποφάσεις για θέματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία», είπε ο Πέτκοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τον συνεχάρη.

Ομάδες εργασίας

«Η ιδέα των ομάδων εργασίας για τις οποίες μιλήσαμε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα δομηθεί το συντομότερο δυνατό.

»Ελπίζω να έχω ένα σαφές σχέδιο στις αρχές Ιανουαρίου για το ποιες θα είναι αυτές οι ομάδες. Να περιλαμβάνουν τον πολιτισμό, τις υποδομές, την οικονομία και την ιστορία.

»Και ναι, καταρτίζουμε ένα σχέδιο δράσης στις αρχές Ιανουαρίου για αυτές τις ομάδες ώστε να έχουν πραγματικά αποτελέσματα με την έννοια της προόδου στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κιρίλ Πέτκοφ.

Αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Κιρίλ Πέτκοφ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η θέση της Βουλγαρίας για τα Σκόπια θα παραμείνει η ίδια, αλλά στόχος του είναι να την «αναβαθμίσει» – όχι μόνο με συνθήματα, αλλά μέσω κοινής εργασίας και επικοινωνίας για την επίλυση της διμερούς διαφοράς.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών

Στο υπουργείο Εξωτερικών ηγείται ήδη η νέα υπουργός Θεοδώρα Γκεντσόφσκα, η οποία προέρχεται από το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός».

Το κόμμα του Σλάβι Τριφόνοφ έχει ήδη εκφράσει τη θέση ότι «η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί αφού εκπληρώσει όλα τα κριτήριά μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας