Βολές Ερντογάν κατά Ρωσίας για το Αφρίν!

1713
ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη θέση της Ρωσίας για το μέλλον του καντονίου Αφρίν στη Συρία, λέγοντας ότι η ίδια η Άγκυρα θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες της επιστροφής της περιοχής στον συριακό λαό.
Η θέση αυτή του Ερντογάν δείχνει, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, αφενός τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας και αφετέρου το πόσο εύθραυστη είναι η συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας, η οποία μόνο ως λυκοφιλία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιδιαίτερα απρόβλεπτη, ιδιαίτερα όσο ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία.
«Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιον θα παραδώσουμε την Αφρίν. Πρώτα, ας μιλήσουμε για την παράδοση των περιοχών που ελέγχονται από άλλες χώρες στη Συρία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, απορρίπτοντας σχετικά σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όταν έρθει ο καιρός, θα δώσουμε το Αφρίν στον λαό του Αφρίν προσωπικά, αλλά η ώρα αυτή εξαρτάται από εμάς, εμείς θα την προσδιορίσουμε, όχι ο κ. Λαβρόφ», είπε.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ο ευκολότερος τρόπος να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Αφρίν είναι να τεθεί και πάλι υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται τόσο με τη Ρωσία, όσο και με το Ιράν στη Συρία, η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Ο Άσαντ υποστηρίζεται κυρίως από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Η Τουρκία διεξάγει εισβολή σε συριακό έδαφος για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών των YPG από τη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία και υποστηριζόμενοι από το Ιράν πολιτοφύλακες συνέδραμαν τον συριακό στρατό στις επιθέσεις του στις περιοχές Ιντλίμπ και Γούτα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έχει δηλώσει επίσης ότι το Αφρίν πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό.
Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG, οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι τρομοκρατική οργάνωση, ως παρακλάδι του PKK.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας